Gerelateerde artikels
Wetenschappers ontdekken manier om binge eating te stoppen
nieuws
Een kommetje met chips vullen om vervolgens in geen tijd de hele zak tot de laatste kruimel leeg te eten, iedereen kent het. Maar impulsief eten, waarbij je dus gaat schransen zonder stil te staan bij de gevolgen, kan niet alleen leiden tot een veel te grote voedselinname, een stevige gewichtstoename en obesitas, het wordt ook gelinkt aan verschillende psychische aandoeningen zoals een drug- of gokverslaving.
Onderzoekers van de University of Georgia zijn er nu in geslaagd de hersenactiviteit bij binge eating in kaart te brengen, en ontdekten hoe ze net een voordeel kunnen halen uit die specifieke hersenreactie.
Voor het onderzoek schakelde het team enkele ratten in die ze hadden getraind om op een knop te duwen in ruil voor een heerlijke, vet- en suikerrijke maaltijd. De beestjes moesten daarbij wel twintig seconden wachten op hun snack, en als ze in tussentijd nóg eens op de knop drukten, werd de wachttijd van twintig seconden opnieuw opgestart. Toen Dr. Noble en haar team bij die ratten de aanmaak van melanine ging stimuleren, een bepaald hormoon in de hersenen, merkte ze dat de drang om op de knop te drukken sterk toenam. In een tweede fase van het onderzoek creëerde ze met speciale technieken een soort snelweg die het hormoon van de ene plek in de hersenen naar de hippocampus brengt, het gedeelte dat instaat voor geheugenvorming.
En wat bleek? De impulsieve drang om te eten steeg opnieuw, ongeacht wat ze voorgeschoteld kregen en hoe hard ze ervoor moesten werken. Verdere research toonde aan dat de impulsiviteit via die ‘snelweg’ manipuleerbaar is, wat de onderzoekers in staat stelt in de toekomst het voedingspatroon van binge eaters te controleren zodat ze voor gezonde producten kiezen.
Lees ook: 4 percent van de bevolking is vatbaar voor eetstoornissen
Bron:
https://www.nature.com/articles/s41467-019-12895-y
auteur:
Sofie Van Rossom,
gezondheidsjournalist