Vrouwen gevoelig voor ‘gebroken-hart-syndroom’
nieuws
Vrouwen zijn gevoelig voor het zogenaamde ‘gebroken-hart-syndroom’ of takotsubo cardiomyopathie (TTC) zoals dat met een ingewikkeld woord heet. Dat zijn plotse hartklachten die lijken op een hartaanval en die kunnen optreden na het verlies van een dierbaar persoon (door overlijden, het afbreken van een liefdesrelatie...). Dergelijke hartklachten komen tot tien keer voor bij vrouwen dan bij mannen.
Dat blijkt uit een studie van de universiteit van Arkansas dat werd voorgesteld op een congres van de American Heart Association.
De hartklachten ontstaan doordat het lichaam een grote hoeveelheid adrenaline en stress-hormonen aanmaakt, waardoor het hart onregelmatig gaat kloppen. De klachten lijken op een hartaanval, zoals een drukkende pijn op de borst, maar er is geen sprake van blokkades in de bloedsomloop. De meeste patiënten herstellen volledig van een 'gebroken' hart. In slechts één procent van de gevallen loopt het fataal af.
Hoe langer de relatie duurde, des te groter het risico op het ‘gebroken hart syndroom’. Het gebroken-hart-syndroom ontwikkelt zich niet alleen bij plotselinge tragische gebeurtenissen. Ook positief nieuws, zoals het winnen van een loterij, kan tot hartfalen leiden.
Het syndroom zou bij ongeveer 5 vrouwen op 100.000 voorkomen, tegenover slechts 0,6 per 100.000 mannen.
Waarom vrouwen vaker een 'gebroken' hart oplopen dan mannen is niet bekend. De onderzoekers vermoeden dat de geslachtshormonen een rol spelen, of dat mannen meer adrenalinereceptoren hebben op de cellen van hun hart, waardoor ze beter bestand zijn tegen stress.
Een hoge bloeddruk verhoogt de kans op een 'gebroken' hart. Ook leeftijd speelt een rol. Vrouwen ouder dan 55 jaar hadden drie keer meer kans op het syndroom dan hun jongere seksegenoten.