Zwanger na 40: risico's en voorzorgsmaatregelen
In dit artikel
Zwanger na 40: risico's en voorzorgsmaatregelen
dossier In België krijgen vrouwen, net zoals in de meeste westerse landen, steeds later kinderen. Volgens cijfers van Statbel, het Belgische statistiekbureau is de gemiddelde leeftijd waarop vrouwen kinderen krijgen gestegen van 27 naar 30 jaar. Meer en meer vrouwen worden ook zwanger na hun 40. De mogelijkheid om in-vitrofertilisatie (IVF) toe te passen tot de leeftijd van 45, of zelfs 47 indien embryo's zijn ingevroren, kan onder meer een verklaring zijn voor deze cijfers. Hoewel er meer risico's aan verbonden zijn, kan de zwangerschap uiteraard ook perfect verlopen. Om die kansen te vergroten kan je enkele voorzorgsmaatregelen nemen.
Risico op hoge bloeddruk en zwangerschapsdiabetes
Enkele jaren geleden werden zwangerschappen vanaf de leeftijd van 40 als te laat beschouwd, waardoor ze bijzondere aandacht kregen. Vandaag ligt die grens hoger: pas vanaf de leeftijd van 45 worden artsen heel oplettend. Het is algemeen bekend dat er op die leeftijd een verhoogd risico ontstaat op een miskraam (al is zwangerschapsverlies een mooier woord), zwangerschapsdiabetes en zwangerschapsgerelateerde hypertensie bij de moeder. Dan gebeuren ook meer keizersneden, al is de oorzaak daarvan niet echt duidelijk. Bovendien is het risico op overlijden als men zwanger is tussen de leeftijd van 45 en 50 jaar, tien keer zo groot als op 35-jarige leeftijd. Het risico op borstkanker blijkt ook hoger te zijn na een zwangerschap op latere leeftijd door de hormonale behandelingen die gepaard gaan met medisch geassisteerde voortplantingstechnieken (vruchtbaarheidsbehandelingen).
Voor de baby zijn vroeggeboorte en groeiachterstand de grootste gevaren. Artsen merken echter op dat het krijgen van een tweede of derde kind op latere leeftijd minder medische risico's met zich meebrengt dan het krijgen van een eerste kind, alsof het lichaam een herinnering aan eerdere zwangerschappen en bevallingen heeft bewaard.
Het belang van een consultatie voor de zwangerschap
Men adviseert dat alle vrouwen met een kinderwens een preconceptioneel onderzoek laten uitvoeren bij hun huisarts, gynaecoloog of verloskundige om een zo sereen mogelijke zwangerschap te hebben. Dit geldt vooral na de leeftijd van 40 of 45 jaar, omdat de arts tijdens dit consult de bloeddruk en de nuchtere bloedsuikerspiegel kan meten, kan nagaan of er in het verleden trombo-embolische ziekten zijn voorgekomen en de balans kan opmaken van overgewicht en rookgewoonten. Al deze parameters kunnen een invloed hebben op de risico’s die typisch zijn voor late zwangerschappen, zoals zwangerschapsdiabetes en zwangerschapsgerelateerde hypertensie.
Evenwichtige voeding en geregeld matige lichaamsbeweging
Om de risico's te beperken die specifiek verbonden zijn aan een late zwangerschap, is het belangrijker dan ooit om tijdens de zwangerschap de aanbevelingen op te volgen die gelden voor alle aanstaande moeders, ongeacht hun leeftijd: eet evenwichtig, beperk zoetigheden en tussendoortjes, schrap tabak en alcohol, doe geregeld aan matige lichaamsbeweging en beperk stress en vermoeidheid zoveel mogelijk.
Net zoals alle zwangere vrouwen moeten vrouwen die zwanger zijn op latere leeftijd maandelijks op controle gaan, tenzij er bijzondere complicaties zijn.
Bronnen:
auteur:
Sara Claessens,
gezondheidsjournalist