Hou je drinkwater loodvrij

nieuws Lood is een ongewenste stof in drinkwater. De belangrijkste bronnen van lood in het drinkwater zijn leidingen en fittingen. Vroeger werden in woningen (en elders) veel loden waterleidingen aangelegd. Het werd dikwijls gebruikt voor de leidingen zelf, maar ook in lasstukken, verbindingen en flexibels. Lood schaadt de gezondheid, vooral bij kinderen in hun ontwikkeling.

Kleinere problemen kunnen optreden door het water na te behandelen (bv. met een ontkalker of met een filter) of door opzetstukken op de kraan te gebruiken (bv. uit kunststof). Die behandelingen en hulpstukken geven vaak aanleiding tot kiemgroei. Dat kan een besmetting veroorzaken, met eventueel gezondheidsklachten tot gevolg. Zorg voor een goed en regelmatig onderhoud door te reinigen en te ontsmetten.

Vanaf eind 2013 verstrengt de norm voor de hoeveelheid lood die het drinkwater in Vlaanderen mag bevatten. De loodnorm voor leidingwater wordt dan teruggeschroefd van 25 naar 10 microgram per liter. Om loodblootstelling via leidingwater te voorkomen, lanceerden de Vlaamse Milieumaatschappij en het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid, in samenwerking met o.a. de Vlaamse drinkwatermaatschappijen, een loodactieplan.

Vervang loden leidingen
In oudere gebouwen is er een groter risico dat er nog loden leidingen en/of onderdelen aanwezig zijn in het drinkwaternet. Maar ook in nieuwere woningen kan lood aanwezig zijn in kleine onderdelen, zoals verbindingen, o.a. de aftakking voor de watermeter. Vervang loden waterleidingen in het drinkwatercircuit in huis of gelode of loden onderdelen best door leidingen en verbindingen uit inert materiaal die geen stoffen afgeven aan het water, zoals pvc.

Loden aftakking vóór de watermeter?
Is de aansluiting voor de watermeter nog uit lood, contacteer dan de klantendienst van uw watermaatschappij die u kan informeren wanneer een vervanging van de aftakking voorzien is. De watermaatschappijen vervangen systematisch alle nog resterende aftakkingen.

Lood in water beperken
Soms is het niet (onmiddellijk) mogelijk om de aanwezige loden delen in de binneninstallatie onmiddellijk te vervangen. In dat geval beperkt u de loodconcentratie in het water toch best zoveel mogelijk. Lood is niet uit het water te halen door te koken of door een huishoudelijke waterfilter te gebruiken.

1. Gebruik geen water na stilstand van meer dan 6 uur: tijdens een lange periode van stilstand lost het aanwezige lood uit de leidingen op in het drinkwater. Laat het water uit de kraan daarom een tijdje lopen tot een constante temperatuur) en gebruik dit water voor een andere toepassing.

2. Gebruik geen warm water uit de warmwaterleiding: lood en andere metalen lossen gemakkelijker op in warm water. Gebruik dus best koud kraantjeswater om koffie of thee te zetten en om voedsel te bereiden.

3. Let op met waterontharders: waterontharders verminderen het calcium- en magnesiumgehalte in het water. ‘Kalk’ in het water vormt een laag aan de binnenkant van de leidingen zodat er minder lood in het water kan oplossen.

4. Gebruik geen kraantjeswatervoor de aanmaak van zuigelingenvoeding en beperk het gebruik door zwangere vrouwen en kinderen tot 6 jaar.

5. Check de terugslagklep: een goedwerkende terugslagklep is belangrijk. Zo voorkomt u dat het openbaar netwerk bevuild wordt met loodsporen uit uw binnenleiding.

Lees ook: Lood: opgelet, een onzichtbare vijand

Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram