Muziek is een waardevolle hulpremedie bij de ziekte van Alzheimer
nieuws
Zingen of gewoonweg luisteren naar muziek is heilzaam voor personen die lijden aan een lichte tot gematigde vorm van dementie.
Verschillende recente onderzoekingen zijn tot die conclusie gekomen: muziek kan helpen om de cognitieve, emotionele en sociale vaardigheden in stand te houden bij personen die lijden aan dementie zoals bijvoorbeeld alzheimer. Een Fins team (aan de Universiteit van Helsinki) heeft deze benadering dieper uitgespit. Duo’s patient-verzorger werden in twee groepen verdeeld. De deelnemers uit de eerste groep volgden gedurende tien weken muzikale sessies, waarbij ze zowel zelf moesten zingen als naar muziek luisteren. Bij de tweede groep werd de gewone standaardbehandeling verdergezet. Voor en na deze periode en dan nog eens zes maanden later werd er een neurologische evaluatie gedaan.
• Zingen is zeer heilzaam vooral om het werkgeheugen* te verbeteren bij patiënten met een lichte vorm van dementie. Maar ook voor het behoud van de executieve functies (het verwerken van informatie) en van de oriëntatie bij jongere patiënten.
* bijvoorbeeld: Je bent aan het woord, je wordt onderbroken, je antwoordt en je herneemt je zin op het punt waar je gebleven was.
• Luisteren naar muziek heeft een positief effect op de algemene cognitieve functies, het werkgeheugen en de levenskwaliteit bij patiënten met een gematigde vorm van dementie.
• Zingen zowel als muziek beluisteren verbetert symptomen van depressie.
Dit is een ondersteunende methode die zonder grote inspanningen of grote investeringen kan worden toegepast en waarvan de resultaten zeer overtuigend blijken.
Hierbij moet wel nog vermeld worden dat « background » muziek geen invloed heeft en niet efficiënt is als muzikale interventie.