- dossierDe menopauze in het kort uitgelegd: wat je zeker moet weten
- dossierWaarom slaap je slechter als je ouder wordt?
- nieuwsVijf dingen die je wil/moet weten over vitamine D
- dossierWaarom worden we (vroeg) grijs en kan je er iets aan doen?
- nieuwsVitamine D op peil houden: wanneer heeft men een supplement nodig?
Ouderen gevoeliger voor lymeziekte
nieuws
Oudere mensen zijn vatbaarder om na een tekenbeet de ziekte van Lyme te krijgen. Dit komt doordat de afweer tegen de bacterie die de ziekte veroorzaakt, met de leeftijd afneemt. Dat blijkt uit onderzoek van het Radboudumc, het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en de universiteit van Harvard.
Ongeveer een op de vijf teken draagt de veroorzaker van de ziekte van Lyme bij zich. De manier waarop een besmetting zich uit, varieert sterk tussen mensen. Zo krijgen veel mensen een rode kring of vlek op de plaats van de tekenbeet, maar een deel van de mensen niet.
De variatie in afweerreactie is grotendeels te verklaren door een verschil in de productie van cytokinen, de belangrijkste signaalstoffen van ons immuunsysteem. De studie onderzocht bij vijfhonderd gezonde vrijwilligers hoe verschillen in cytokineproductie bij een Borrelia-infectie te verklaren zijn. In een aanvullend onderzoek deden ook boswachters mee die soms wel 35 tekenbeten per dag oplopen. Sommigen van hen kregen nooit Lymeziekte, terwijl de kans daarop groot was.
Leeftijd en genen
De afweerreactie tegen Lymeziekte blijkt allereerst sterk leeftijdsgevoelig te zijn. Met de leeftijd neemt de productie van het cytokine IL-22 af, waardoor de werking van de afweer tegen de Borrelia-bacterie minder wordt.
Daarnaast vonden de onderzoekers een genetische variatie die de aanmaak van een bepaald eiwit tijdens een Borrelia-besmetting verhoogt. Onder invloed van dit eiwit ontstaat er meer melkzuur in de cel, wat normaal gesproken alleen gebeurt bij zuurstofgebrek. Hierdoor ontstaat er een energietekort in de afweercellen, waardoor ook de productie van andere ontstekingseiwitten afneemt.
Geen immuniteit
Opvallend is dat eerdere Borrelia-besmettingen iemand niet lijken te beschermen tegen het krijgen van Lymeziekte. Mensen met Borrelia-antistoffen in het bloed hebben geen sterkere afweerreactie tegen de Borrelia-bacterie.