- dossierHoesten: wanneer naar de dokter?
- mijn verhaalGetuigenis over migraine: bij de neuroloog
- dossierTerugbetaling cochleair implantaat
- dossierGlobaal medisch dossier
Alleen nog remgeld betalen bij de huisarts?
nieuws
Vandaag bestaat de derdebetalersregeling reeds voor alle patiënten in de ziekenhuizen, bij de thuisverpleegkundigen en voor de labo’s.
Normaal gezien moest de verplichte derdebetalersregeling zoals dit systeem heet, al vanaf 1 januari 2015 worden ingevoerd, maar de maatregel werd uitgesteld tot 1 juli 2015. Aangezien niet alle huisartsen tegen die datum elektronisch zullen kunnen factureren, voorziet het RIZIV echter een overgangsperiode van 3 maanden. Op 1 oktober 2015 moeten alle huisartsen de derdebetalersregeling toepassen.
• Geconventioneerde artsen (dat zijn artsen die het tarievenakkoord artsen-ziekenfondsen hebben aanvaard) zijn vanaf 1 juli verplicht om de regeling betalende derde toe te passen indien u dit vraagt en aan een van de volgende voorwaarden voldoet:
• u geniet van een verhoogde tegemoetkoming (u ontvangt bijvoorbeeld een sociale uitkering of een leefloon);
• uw jaarlijks bruto belastbaar gezinsinkomen is niet hoger dan het bedrag van het leefloon;
• u bent zes maanden volledig werkloos, hetzij met gezinslast, hetzij als alleenstaande;
• u ontvangt een toeslag voor kinderen met een handicap of aandoening.
• Vanaf 1 juli moeten sommige patiënten bij de huisarts in principe alleen nog het remgeld betalen. De rest van het honorarium wordt dan rechtstreeks afgerekend tussen de arts en het ziekenfonds. Nu moet u als patiënt dat honorarium nog voorschieten, dat dan later door het ziekenfonds wordt teruggestort.Geconventioneerde huisartsen kunnen de regeling op uw vraag toepassen, maar ze zijn niet verplicht, indien
• u het statuut chronische aandoening hebt;
• ingeval van een individuele financiële noodsituatie;
• bij overlijden of comateuze toestand bij behandeling;
• bij opname in een centrum voor geestelijke gezondheidszorg, voor gezinsplanning, voor opvang van verslaafden, of voor verzorging van kinderen, bejaarden of minder-validen.
• Niet-geconventioneerde huisartsen (die dus het akkoord artsen-ziekenfondsen niet hebben ondertekend) kunnen de toepassing van de regeling betalende derde weigeren.
• Voor consultaties en technische verstrekkingen tijdens consultaties (bv. hechtingen) zijn alle huisartsen verplicht om 1 oktober de regeling betalende derde toe te passen voor personen met de verhoogde tegemoetkoming.
• Voor huisbezoeken kunnen zowel geconventioneerde als niet-geconventioneerde huisartsen de toepassing van de derdebetalersregeling weigeren
• Voor het globaal medisch dossier zijn alle huisartsen, geconventioneerd en niet-geconventioneerd, verplicht de derdebetalersregeling toe te passen als u dit vraagt.
Wat moet u doen om te kunnen genieten van de derdebetalersregeling?
• Indien u behoort tot een van de doelgroepen (verhoogde tegemoetkoming, werkloos, chronische aandoening...), vraag dan een attest aan bij uw ziekenfonds.
- Indien u de verhoogde tegemoetkoming hebt, eindigt het eerste deel van de code onderaan de gele zelfklever op een 1 (bv. 121/121).
- hebt het statuut chronische aandoening
Overhandig het bewijs ervan aan je huisarts.
- U verkeert in een individuele financiële noodsituatie
Als bewijs geldt een verklaring op erewoord, ondertekend door jou en je huisarts.
- In alle andere situaties moet de huisarts de reden vermelden op het 'Getuigschrift voor verstrekte hulp'.
• Breng steeds uw elektronische identiteitskaart (eID) of isi+-kaart mee naar uw huisarts indien u denkt dat u in aanmerking komt voor de regeling betalende derde. Heel wat huisartsen hebben reeds de nodige apparatuur om toegang te krijgen tot MyCarenet. Via dit beveiligde netwerk kunnen ze online nagaan of u inderdaad aan de voorwaarden voldoet voor de regeling betalende derde.
Voor meer informatie kunt u altijd terecht bij uw ziekenfonds.
www.riziv.fgov.be/nl/nieuws/Paginas/verplichte-derdebetalersregeling.aspx#.VYWxM6aBTyx