Gerelateerde artikels
Wat is een heupontsteking en hoe wordt het behandeld?
nieuws Een heupontsteking (coxitis fugax) is een meestal ongevaarlijke, maar pijnlijke ontsteking van het heupgewricht bij kinderen. Ontstekingsremmende pijnstillers helpen, maar het is belangrijk dat een arts het kind onderzoekt om zo andere ziektes te kunnen uitsluiten.
De oorzaak en diagnose
Bacteriën zijn het alleszins niet maar wat dan wel een heupontsteking veroorzaakt, is tot heden onbekend. In veel gevallen hebben de kinderen van tevoren last van neusverkoudheid, en soms ook van een hoest, buikgriep of een andere virale infectie. Bij een heupontsteking is de binnenhuid van de gewrichtscapsule die het heupgewricht inpakt ontstoken. Ten gevolge daarvan verzamelt zich vocht binnen de capsule, die daardoor uitgerekt wordt. Het is die uitrekking die de pijn veroorzaakt. Meestal is er maar één heupgewricht ontstoken. Jaarlijks krijgt ongeveer één op de duizend kinderen deze ziekte, en ze komt meer voor bij jongens dan bij meisjes.
“Vaak schrikken de ouders als ze de diagnose horen, maar de kinderziekte is meestal ongevaarlijk en niet besmettelijk”, vertelt Jakob Maske, pediater en persverantwoordelijke van de vereniging van Duitse kinderartsen in Berlijn. De kinderen strompelen, jammeren van de pijn en sommigen kunnen niet rechtop staan. Vaak klagen ze trouwens niet over pijn in hun heup, maar in de knie. De arts kan wel zien aan de manier waarop het kind loopt dat niet de knie maar de heup getroffen is. Tijdens het manuele onderzoek beweegt hij alle onderste gewrichten van het kind. Als het een heupontsteking is, laat één van de twee heupgewrichten zich niet goed draaien. Een echografie kan dan aantonen dat er vocht in de capsule van het heupgewricht zit.
Een heupontsteking behandelen
Pediater Maske adviseert de werkzame stof ibuprofen als pijnstillend en ontstekingsremmend medicijn. Intussen is het afwachten totdat de vloeistof weer uit het heupgewricht wordt afgevoerd door lichamelijke processen, en de ontsteking zo verdwijnt. “Als het kind zich goed voelt, hoef je niets te ontzeggen, maar het is beter om in het begin niet te sporten. Hij kan wel gewoon naar de kleuterschool of school gaan”, zegt Maske.
Een heupontsteking maak je normaal gezien maar een keer mee. Meestal is de ontsteking na drie tot maximaal (zelden) tien weken verdwenen. De ziekte komt vooral bij kinderen van drie tot en met acht jaar voor. Hoe ouder het kind, hoe langer de symptomen aanhouden en hoe belangrijker het is voor de behandelende arts om andere, ernstigere heupziektes te kunnen uitsluiten. Een juiste diagnose en een goede opvolging van de behandeling is dan ook essentieel.
Mogelijke andere oorzaken van heuppijn
Komt er plotseling koorts bij, is de huid in de regio van de heup rood en voelt die warm aan, dan moet de arts aan een bacteriële infectie denken. Die laat zich door middel van bloedonderzoek aantonen en is met een antibioticum te behandelen. Volgens pediater Maske komt dat in de heupzone echter maar heel zelden voor. Zeldzaam is ook een ziekte waarbij het hoofdstuk van het heupgewricht niet volledig met bloed wordt verzorgd en daardoor kapot gaat. Afhankelijk van het stadium en de ernst van het verloop zijn er verschillende behandelingen mogelijk. Let op, zoals bij iedere gewrichtspijn kan de heupontsteking ook komen door de ziekte van Lyme, als gevolg van een tekenbeet. Als de arts dit vermoedt, dan laat hij laboratoriumtests doen. Bij een positieve uitslag, schrijft hij een antibioticum voor. Daarnaast kunnen ook groei en tumoren tot heuppijn lijden.
Bronnen:
http://www.xn--kinderrzte-schneberg-gzb81b.de
https://www.gezondheidenwetenschap.be
Bronnen:
http://www.xn--kinderrzte-schneberg-gzb81b.de
https://www.gezondheidenwetenschap.be
Lees ook: Hoe herken je mazelen en wat als je in contact komt?
auteur:
Dr. Judith Schmitz,
gezondheidsjournalist