15 procent meer Omnio-gerechtigden sinds crisis
nieuws
Tussen 2009 en 2011 deden 15 procent meer mensen beroep op het Omnio-statuut voor een betere terugbetaling van gezondheidszorg. Dat brengt het totaal op 259.000 Belgen. Wie het Omnio-statuut heeft, krijgt meer terugbetaald voor gezondheidskosten zoals een doktersbezoek of medicatie. Het geeft ook recht op een aantal andere voordelen zoals voor openbaar vervoer en stookolie. Dat blijkt uit een studie van de CM.
Oorzaken van deze stijging zijn de actieve detectie van mensen in een moeilijke financiële situatie en de daling van de koopkracht.
In totaal heeft 1,8 procent van de CM-leden een Omnio-statuut. Vooral in Brussel is er een hoog aandeel Omnio-gerechtigden: 5,6 procent. Het stedelijk effect uit zich ook in het hogere cijfers voor Luik (2,6 procent) en Antwerpen (2,5 procent). Als we de leeftijdsverdeling bekijken, heeft vooral de groep tussen de 18 en 49-jarigen het statuut. De grote groep 0- tot 17-jarigen zijn hoofdzakelijk de kinderen van gerechtigden.
CM wijst er op dat de bestaande systemen voor de betaalbaarheid en kwaliteit van de gezondheidszorg nog niet optimaal toegepast worden. Patiënten met een Omnio-statuut hebben recht op het systeem sociale derdebetaler, waardoor ze enkel het remgeld moeten betalen. De rest van het honorarium rekent de arts rechtstreeks af met het ziekenfonds. Artsen hebben zich geëngageerd om dit systeem zoveel mogelijk toe te passen bij patiënten met een moeilijke financiële situatie. Toch doen nog alle artsen dit niet consequent.
Ten tweede betalen patiënten met een globaal medisch dossier (GMD) in veel gevallen ook minder voor gezondheidszorg. Toch blijkt dat mensen met een Omnio-statuut verhoudingsgewijs minder een GMD hebben dan anderen.