Dieet en zonlicht verminderen de kans op borstkanker
nieuws
Een dieet rijk aan vitamine D gecombineerd met veel zonlicht kan de kans op borstkanker met 43% verlagen. Dat blijkt uit een 10-jarig onderzoek onder bijna 70.000 vrouwen (Centre for Research in Epidemiology and Population Health, 15 december 2010).
Een vitamine D-rijk dieet alleen heeft geen effect. Pas als het lichaam tevens vitamine D aanmaakte door voldoende blootstelling aan de zon, nam de kans op borstkanker af. Na 10 jaar onderzoek hadden 2.871 vrouwen borstkanker gekregen.
Vrouwen die in zonnige regio's woonden (met hoge UV-straling) hadden 10% minder kans op borstkanker. Vrouwen die in zonnige gebieden woonden én veel vitamine D via de voeding binnenkregen, hadden de minste kans om borstkanker te ontwikkelen: maar liefst 32 tot 43% minder dan de vrouwen de minste vitamine D uit hun voeding haalden.
Gemiddeld haalden de vrouwen 45% van hun vitamine D uit vis en zeevruchten, 16% uit eieren, 11% uit zuivel, 10% uit oliën en margarine en 6% uit taart en cake.