Hoe bescherm je je baby het best tegen de zon?

nieuws

Kinderen zijn extra kwetsbaar in de zon. Hun huid is heel gevoelig en beschikt nog niet over alle natuurlijke beschermingsmechanismen. Bovendien zijn kinderen veel buiten en komen ze dus vaak in contact met zonlicht. Meer dan 75 procent van de zonnestralen waaraan je tijdens je hele leven wordt blootgesteld, krijg je te verwerken voor de leeftijd van 18 jaar. 

Aangezien elke vorm van verbranding door de zon het risico op huidkanker op latere leeftijd kan verhogen, is het van cruciaal belang om zonnebrand te vermijden. Een enkele keer zonnebrand met blaren tijdens de kindertijd, verdubbelt de kans op het ontwikkelen van melanoom later in het leven.

De huid van kinderen vraagt dus bijzondere aandacht en een maximale bescherming. Zelfs de beste zonnecrème beschermt niet 100 procent. Andere beschermingsmaatregelen blijven onontbeerlijk.

1. Tijdens eerste jaar niet in de zon
Dermatologen raden aan om baby’s tijdens de eerste twaalf levensmaanden niet rechtstreeks aan de zon bloot te stellen.

2. Geen blootstelling tussen 12u en 15u
Dit geldt in feite voor iedereen, maar zeker voor kinderen tot drie jaar. 
Kies voor schaduwrijke plekken en gebruik bijvoorbeeld een anti-UV-tent voor op het strand.

3. Bescherming met kledij en hoedje
Tot de leeftijd van drie jaar wordt aangeraden om kinderen alleen met blote benen en armen te laten rondlopen in de zon, en de rest van het lichaam en het hoofd te beschermen met kledij en een hoedje.
Bij felle zon moeten ook oudere kinderen een T-shirt en hoedje dragen. 
Er bestaat ook UV-werende kleding, die agressieve straling filtert.

4. Insmeren met zonnebrandcrème
De lichaamsdelen die aan het zonlicht worden blootgesteld, moeten altijd rijkelijk worden ingesmeerd met een zonneproduct met hoge of zeer hoge beschermingsfactor, ook wanneer het bewolkt is. Wolken laten immers 80 procent van alle UV-straling door

• Gebruik een zonnecrème met een beschermingsfactor (SPF- van minstens 30 en liefst SPF 50 met bescherming tegen zowel UVA en UVB-stralen.  
• Gebruik bij voorkeur een waterbestendig (‘waterproof’) zonneproduct, zeker wanneer de baby in of rond het water speelt. 
• Breng voldoende product aan: aangeraden wordt 2 mg crème per vierkante cm, wat heel veel is. De meeste mensen smeren nog niet de helft van de vereiste hoeveelheid. Wanneer je slechts de helft van de nodige hoeveelheid zonnecrème gebruikt, bedraagt ook de beschermingsfactor slechts de helft...

• Smeer alle onbedekte zones in (neus, oren, bovenkant voet…).

• Smeer je kindje een half uur voor blootstelling aan de zon in met zonnecrème, en nogmaals 30 minuten na de blootstelling.
De zonnecrème werkt pas een half uur na het aanbrengen. 

• Wrijf zeker om de twee uur opnieuw in, en telkens je kind heeft gezwommen of zich heeft natgemaakt of veel gezweet heeft. 
• Als je zowel zonnecrème als een anti-muggenproduct moet aanbrengen, dan moet je eerst het zonneproduct smeren, en pas nadien het antimuggenproduct. Smeer eerst de zonnecrème en wacht minstens 30-45 min voor je de anti-muggenmelk (op basis van Deet of andere repellent) aanbrengt. Het aanbrengen van een insectenwerend middel samen met een zonneproduct vermindert de efficiëntie van zonnefilters. 

5. Zonnebril
Vergeet ook niet het belang van een goede zonnebril met UV-bescherming om de ogen te beschermen die ook kwetsbaar zijn voor zonnestralen. 

Lees ook: Wat is de beste zonnecrème voor uw kinderen?

Bronnen:
http://www.mijnkindindezon.be
http://www.kanker.be/nieuws/zonnecr-me-voor-kinderen-mythe-en-realiteit
www.veiligindezon.be


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram