Postnatale lange termijn klachten
nieuws
Een onderzoek in Vlaanderen toont aan dat postnatale lange termijn klachten een onderschat en miskend probleem zijn. In wetenschappelijke literatuur krijgt vooral de postnatale depressie veel aandacht. Nochtans tonen recente buitenlandse studies het bestaan aan van talrijke andere klachten na de bevalling, zowel fysieke, emotionele als seksuele problemen. Deze gezondheidsproblemen komen veelvuldig voor in de eerste weken na de bevalling, maar blijken zich drie maanden na de bevalling nog steeds te manifesteren en zelfs toe te nemen met de tijd.
De Arteveldehogeschool (opleidingen Verpleegkunde, Vroedkunde en COMPahs), in samenwerking met Kind en Gezin, verzamelde bij meer dan 400 moeders in Vlaanderen gegevens over het vóórkomen van lichamelijke klachten gerelateerd aan zwangerschap en/of bevalling en/of gewijzigde gezinssituatie. Er werd aan de moeders gevraagd aan te duiden: de klachten met betrekking tot de periode voor de zwangerschap, 3-7 maand en 12-15 maand na de bevalling; en of ze professionele hulp zochten voor deze klachten.
Eén jaar na de bevalling worden in Vlaanderen meer lichamelijke klachten vastgesteld dan 3-7 maanden na de bevalling. Bovendien duidt de helft van de vrouwen één jaar na de bevalling 1 tot 3 lichamelijke lange termijn klachten aan.
De voornaamste klacht én de belangrijkste postnatale lange termijn klacht uit deze studie is vermoeidheid. Daarenboven blijkt het een klacht die het meest door de respondenten als veel voorkomend wordt gemarkeerd.
Hoofdpijn, vaginaal verlies, rugpijn, slaapproblemen en duizeligheid zijn in huidige studie vaak voorkomende klachten die tevens door een belangrijk percent van de respondenten als lange termijn klacht worden gerapporteerd.
Haaruitval en stressincontintie worden vaak als lange termijn klacht gemeld, maar tevens worden die klachten in een andere niet te verwaarlozen groep van moeders enkel in de periode 3-7 maand na de bevalling aangestipt. Dit laatste betekent dat deze klacht bij die moeders verdwenen is 12-15 maand na de bevalling.
Een minderheid van de moeders zoekt professionele hulp voor de gemelde klachten: ten dele omdat ze de klachten niet ernstig genoeg vinden, ten dele ook uit schaamte omdat ze zo lang na de bevalling nog klachten hebben.
Bekeken vanuit juridisch, sociaal en medisch perspectief zien we dat de postnatale zorg met betrekking tot de moeder georganiseerd wordt tot 6 à 8 weken na de bevalling. Nadien wordt de vrouw geacht voldoende 'fit en gezond' te zijn om de dagelijkse taken, en in vele gevallen ook de job, terug op te nemen.