Slaaptekort en overgewicht zijn gelinkt aan elkaar
nieuws
Lang werd gedacht dat slaaptekort obesitas in de hand werkt, omdat je na een korte nachtrust minder gezonde voedingskeuzes zou maken, maar onderzoek aan de universiteit van Pennsylvania heeft nu uitgewezen dat dat niet klopt. Het omgekeerde is wél waar: overgewicht kan een slechte nachtrust veroorzaken.
Slapen om energie te sparen
Om de link tussen het metabolisme en slaap te bestuderen, gingen de wetenschappers met wormen aan de slag. Wormen zijn uiterst geschikt voor slaaponderzoek, omdat wetenschappers weten welke neuronen bij wormen de slaap reguleren. Bij mensen is dat moeilijker te bepalen, omdat wij een groter aantal neuronen hebben.
Bij het onderzoek bleek dat wanneer het ‘slaapneuron’ uitgeschakeld werd, de wormen nog steeds in staat waren om te eten, te ademen en zich voort te planten. Er was wel een ernstige daling wat adenosinetrifosaat (ATP) betreft, de energiedrager van het lichaam. "Dat suggereert dat we slapen om energie te besparen, en dat slapen zelf dus geen energie kost", legde medeonderzoeker Raizen uit.
Te weinig slaap zorgt voor aanmaak van vet
Het laboratorium van de universiteit van Pennsylvania bestudeerde in een eerder onderzoek al het KIN-29-gen in wormen. Dit gen is homoloog aan het Salt-Inducible Kinase (SIK-3) gen bij de mens, waarvan al bekend was dat het de slaapdruk signaleert, dat is de behoefte aan slaap. Als je wakker wordt na een goede nachtrust zal je dus een lage slaapdruk hebben, net voor je gaat slapen is die druk het grootst.
Toen de onderzoekers het KIN-29-gen uitschakelden zodat de wormen wakker bleven, maakten ze overtollig vet aan, te vergelijken met obesitas bij mensen. Pas toen de wormen opnieuw gemanipuleerd werden, deze keer met een enzym dat hun vet afdreef, waren ze opnieuw in staat om te slapen. De onderzoekers leiden daaruit af dat vetopslag nauw samenhangt met slaap.
"Bij mensen met obesitas zou er dus een signalisatieprobleem kunnen zijn tussen de vetopslagplaatsen en de hersencellen die de slaap reguleren, waardoor ze slaapproblemen ondervinden”, besluit Raizen.
Lees ook: Waarom hebben zoveel midlifers, en vooral vrouwen, last van slaapproblemen?
Bronnen:
https://www.sciencedaily.com
https://journals.plos.org
https://www.sleepio.com
Lees ook: Alles wat je moet weten over slaapproblemen