Gerelateerde artikels
Wat zijn die onderhuidse bultjes en knobbels?
In dit artikel
Wat zijn die onderhuidse bultjes en knobbels?
dossier
Een nieuw knobbeltje of bultje op je lichaam kan een reden tot ongerustheid zijn. Mensen zien het soms als een voorbode van kanker maar meestal is het onschuldig. Als knobbels van grootte of van uiterlijk veranderen of als ze pijnlijk of rood worden, contacteer je het best een arts.
Lees ook: Moet je je ongerust maken over een gezwel of knobbel in de hals?
Welke onderhuidse bultjes zijn er?
Onderhuidse bultjes kan je onderverdelen in grofweg vijf soorten:
- Cysten: een cyste is een gesloten zakje weefsel dat vloeistof of afval bevat. De textuur varieert afhankelijk van het materiaal dat in de zakje vastzit. Een cyste kan ontstaan door een verstopte olieklier of haarzakje. Cysten kunnen overal op het lichaam ontstaan en vaak verdwijnen ze ook vanzelf. Als een cyste geïnfecteerd raakt, is er een medische behandeling nodig.
- Dermatofibromen: dermatofibromen zijn harde bruine of rode bultjes onder de huid die zich meestal ontwikkelen op blootgestelde delen van de huid, zoals de benen, armen en rug. Ze ontstaan wanneer overtollige cellen zich verzamelen in de dikste laag van de huid, de dermis. Dermatofibromen evolueren meestal niet tot kanker en er zijn doorgaans ook geen andere symptomen.
- Gezwollen lymfeklieren: soms zwellen lymfeklieren op als reactie op bacteriële of virale infecties. Ze kunnen dan hard en pijnlijk aanvoelen. Gezwollen lymfeklieren komen meestal voor in het hoofd, de nek, de oksels of de lies. In de meeste gevallen verdwijnen ze vanzelf. Als dat niet zo is, dan moet de onderliggende oorzaak – meestal een infectie - worden aangepakt.
- Lipomen: een lipoom is een goedaardige tumor die uit vetweefsel bestaat. Deze niet-kankerverwekkende knobbels vormen zich net onder de huid en ze zien er bleek of kleurloos uit. Lipomen voelen meestal zacht aan en zijn gemakkelijk te bewegen. Over het algemeen veroorzaken geen symptomen.
- Fibroadenoom: een fibroadenoom is een goedaardige borsttumor die bestaat uit vezelig weefsel en klierweefsel. Fibroadenomen kunnen zich ontwikkelen als gevolg van hoge oestrogeenspiegels. Ze kunnen groeien door een stijging van de hormoonspiegels tijdens de zwangerschap en krimpen tijdens de menopauze. Voor fibroadenomen die niet pijnlijk zijn of niet groeien, is er geen medische behandeling nodig.
Lees ook: Knobbeltje in de borst: goedaardige borsttumoren
Welke onderhuidse bultjes zijn kwaadaardig?
In veel gevallen verdwijnen knobbels zonder behandeling. Het is niet altijd mogelijk om te achterhalen wat de oorzaak van een bultje is. Als je een bultje of knobbel onder je huid opmerkt, houd het dan in de gaten. Over het algemeen zijn zachte, beweeglijke knobbels ongevaarlijk en zullen ze na verloop van tijd waarschijnlijk verbeteren. Het is een goed idee om een arts te raadplegen als je het volgende opmerkt:
- Huidverkleuring, zwelling of pijn
- Etter of andere vloeistof die uit het bultje lekt
- Zwelling in het gebied rond de bult
- Veranderingen in kleur, vorm en grootte, vooral bij snelle of gestage groei
- Hoge koorts
- Een knobbel met een diameter van meer dan 1 cm
- Harde of pijnloze knobbels die plots verschijnen
Lees ook: In de lies, oksel, nek...: Moet je je zorgen maken over knobbeltjes?
Bronnen:
auteur:
Sara Claessens,
gezondheidsjournalist