Waarom droom ik plots zoveel?
dossier
Lees ook: Dromen: duiding of bedrog?
Waarom dromen we?
Men vermoedt ook dat slaapproblemen, zoals narcolepsie of slapeloosheid, kunnen leiden tot levendige of veel dromen. Dat geldt ook voor veranderingen in je slaapritme of een gebrek aan slaap. Verder hebben sommige medicijnen de reputatie dat ze veel of intense dromen veroorzaken, bijvoorbeeld antidepressiva, bètablokkers, bloeddrukmedicijnen of medicijnen tegen de ziekte van Parkinson. Een andere oorzaak van levendige dromen is trauma, bijvoorbeeld de dood van een geliefde, seksueel misbruik of een auto-ongeluk.
Lees ook: Acute stressstoornis na trauma: symptomen en behandeling
Lees ook: EMDR: therapie voor verwerking van trauma
Lees ook: Brainspotting-therapie: emoties, trauma's en pijn verwerken door oogbewegingen
Is veel dromen een goed teken?
Lees ook: Lucide dromen: hoe kan je je dromen sturen?
Wat kan je doen tegen veel dromen?
- Als je die wervelstorm aan dromen vervelend vindt, kan je ontspanningsoefeningen proberen voor je naar bed gaat. Mogelijks zet de rust door de oefeningen zich door in je dromen.
- Dromen die negatief van aard zijn, kan je neerschrijven en er een positiever einde bij verzinnen. Daardoor zou de emotionele lading van de droom afnemen. Bij drukke dromen kan je dan weer een rustiger einde verzinnen.
- Aangezien veel of hevig dromen soms een gevolg is van een hoog cortisolniveau, kan het helpen om stress aan te pakken en gezond te eten. Veel suikers en snelle koolhydraten doen je cortisolgehalte namelijk stijgen.
- Een gezonde levensstijl tout court helpt om het dromen onder controle te houden. Eet dus gezond, beweeg regelmatig en houd een regelmatig slaappatroon aan.
- Las overdag ook altijd wat tijd in voor ontspanning. Als je mentaal overgestimuleerd bent, kan zich dat namelijk ’s nachts uiten in heftige dromen of nachtmerries.
- Doorgaans zal een arts geen medicatie voorschrijven tegen dromen. Als nachtmerries echter veroorzaakt worden door een trauma, zoals een posttraumatische stressstoornis, kunnen slaapmedicatie of angstremmers helpen om de slaap te bevorderen.
Lees ook: Hoe ontstaat slaapwandelen en is het gevaarlijk?
Lees ook: Non sleep deep rest (NSDR): ontspanningsoefening voor een mentale boost