Waarom droom ik plots zoveel?

dossier

Er is nog veel onbekend over dromen, maar één ding is zeker: dromen helpen ons om belangrijke zaken te verwerken en op te slaan. De aard van je dromen kan een afspiegeling zijn van wat je overdag meemaakt. Er zijn dan ook enkele zaken die je kan uitproberen om meer rust in je dromen te brengen.

Lees ook: Dromen: duiding of bedrog?

Lees ook: Wat is een déjà vu?

Waarom dromen we?

Getty_dromen_slaap_bed_2023.jpg

© Getty Images

Wetenschappers tasten nog in het duister over de reden waarom mensen dromen en waarom die dromen soms heftiger zijn. Sommigen vermoeden dat stress er iets mee te maken heeft. Bij stress stijgt je cortisolniveau namelijk. Normaal is cortisol hoog aan het begin van de dag en het neemt geleidelijk af naar de avond toe. ’s Avonds neemt melatonine het over, het hormoon dat ervoor zorgt dat we in slaap vallen en doorslapen. Als je gestresseerd bent, is je cortisolniveau ’s avonds hoger dan normaal. Dat betekent dat er te weining melatonineproductie is, en dat je dus lichter zal slapen dan gewoonlijk. Tijdens die lichtere slaap kan je levendiger dromen.

Men vermoedt ook dat slaapproblemen, zoals narcolepsie of slapeloosheid, kunnen leiden tot levendige of veel dromen. Dat geldt ook voor veranderingen in je slaapritme of een gebrek aan slaap. Verder hebben sommige medicijnen de reputatie dat ze veel of intense dromen veroorzaken, bijvoorbeeld antidepressiva, bètablokkers, bloeddrukmedicijnen of medicijnen tegen de ziekte van Parkinson. Een andere oorzaak van levendige dromen is trauma, bijvoorbeeld de dood van een geliefde, seksueel misbruik of een auto-ongeluk. 

Lees ook: Acute stressstoornis na trauma: symptomen en behandeling

Lees ook: EMDR: therapie voor verwerking van trauma

Lees ook: Brainspotting-therapie: emoties, trauma's en pijn verwerken door oogbewegingen

Is veel dromen een goed teken?

Levendige dromen kunnen positief of negatief zijn, realistisch of fantasierijk. Onze dromen worden beïnvloed door wat we overdag ervaren en denken. Als we piekeren, stress of angst hebben of iets negatiefs verwachten of hebben meegemaakt, zullen ook je dromen negatiever zijn. 

Dromen is alleszins essentieel voor je mentale herstel. Ballast in je hersenen wordt weggefilterd en je gedachten worden netjes herschikt, zodat je de volgende ochtend weer fris opstaat.

Lees ook: Lucide dromen: hoe kan je je dromen sturen?

Wat kan je doen tegen veel dromen?

  • Als je die wervelstorm aan dromen vervelend vindt, kan je ontspanningsoefeningen proberen voor je naar bed gaat. Mogelijks zet de rust door de oefeningen zich door in je dromen. 
  • Dromen die negatief van aard zijn, kan je neerschrijven en er een positiever einde bij verzinnen. Daardoor zou de emotionele lading van de droom afnemen. Bij drukke dromen kan je dan weer een rustiger einde verzinnen.
  • Aangezien veel of hevig dromen soms een gevolg is van een hoog cortisolniveau, kan het helpen om stress aan te pakken en gezond te eten. Veel suikers en snelle koolhydraten doen je cortisolgehalte namelijk stijgen.
  • Een gezonde levensstijl tout court helpt om het dromen onder controle te houden. Eet dus gezond, beweeg regelmatig en houd een regelmatig slaappatroon aan.
  • Las overdag ook altijd wat tijd in voor ontspanning. Als je mentaal overgestimuleerd bent, kan zich dat namelijk ’s nachts uiten in heftige dromen of nachtmerries.
  • Doorgaans zal een arts geen medicatie voorschrijven tegen dromen. Als nachtmerries echter veroorzaakt worden door een trauma, zoals een posttraumatische stressstoornis, kunnen slaapmedicatie of angstremmers helpen om de slaap te bevorderen.

Lees ook: Hoe ontstaat slaapwandelen en is het gevaarlijk?

Lees ook: Non sleep deep rest (NSDR): ontspanningsoefening voor een mentale boost

Bronnen:
https://www.psychologiemagazine.nl
https://www.rtlnieuws.nl
https://www.healthline.com

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: april 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram