Waarom wordt je haar dunner en wat kan je doen?

In dit artikel
Waarom wordt je haar dunner en wat kan je doen?

dossier

Een mens verliest ongeveer 50 tot 120 haren per dag. Dat lijkt misschien veel, maar er groeien ook telkens weer nieuwe haren en dus blijft je normale haarvolume behouden. Verlies je er meer dan 120 per dag, dan is er sprake van veel haaruitval of alopecia diffusa. Je haardos zal dan uitdunnen. Zowel mannen als vrouwen kunnen er last van krijgen. Er zijn veel verschillende redenen waarom je haar kan uitvallen. Het is dus niet ondenkbaar dat je er op een bepaald moment in je leven mee te maken krijgt.

Lees ook: Alopecia: mogelijke oorzaken van haaruitval

Oorzaken

123M_haarverlies_haaruitval_haar_2022.jpg
  • Stress bij een specifieke gebeurtenis zoals een verhuizing of operatie of chronische stress.
  • Ziekte: bijvoorbeeld na koorts, bij bloedarmoede, schildklierziekte, kanker of als je veel bent afgevallen door bijvoorbeeld anorexia nervosa.
  • Medicijnen: bijvoorbeeld bloedverdunners.
  • Voeding: bijvoorbeeld door ijzertekort in de voeding.
  • Hormonale veranderingen: bijvoorbeeld na een zwangerschap, in de menopauze of als je stopt met de pil.
  • Erfelijkheid: mannen zijn erfelijk belast met een chronische vorm van haaruitval die ‘alopecia androgenetica’ wordt genoemd. Bijna alle blanke mannen ontwikkelen daardoor vroeg of laat kale plekken of zelfs volledige kaalheid.

Lees ook: Wat kan je doen tegen haaruitval?

Symptomen

Haaruitval kan zich op verschillende manieren manifesteren, afhankelijk van de oorzaak. Het treedt plots op of geleidelijk aan, en kan zich beperken tot je hoofdhuid, maar het kan ook over je hele lichaam verspreid zijn. Dit zijn de verschillende vormen:

  • Geleidelijk dunner wordend haar op de bovenkant van het hoofd. Dit is de meest voorkomende vorm van haaruitval en het treedt op bij mensen die ouder worden. Bij mannen begint het haar vaak terug te trekken langs de haarlijn op het voorhoofd. Bij vrouwen wordt de scheiding in het haar breder. 
  • Cirkelvormige of vlekkerige kale plekken. Sommige mensen verliezen haar in cirkelvormige of vlekkerige kale plekken op de hoofdhuid, baard of wenkbrauwen. De huid kan jeuken of pijnlijk worden voordat het haar uitvalt.
  • Plotselinge uitval van het haar. Een fysieke of emotionele schok kan ervoor zorgen dat het haar losraakt. Er kunnen stukjes haar loskomen bij het kammen of wassen, of zelfs na zachtjes trekken. Door deze vorm van haaruitval wordt je haar dunner, maar het is slechts tijdelijk.
  • Haaruitval op het hele lichaam. Sommige aandoeningen en medische behandelingen, zoals chemotherapie bij kanker, kunnen gepaard gaan met haarverlies over het hele lichaam. Het haar groeit meestal weer aan.
  • Schilferende plekken die zich over de hoofdhuid verspreiden. Dit is een teken van ringworm. Andere symptomen van ringworm zijn afgebroken haar, roodheid, zwelling en soms etter.

Lees ook: 5 tips om meer volume te brengen in je haardos

Wat kan je doen?

Hoewel er veel middeltjes verkrijgbaar zijn (shampoo’s, lotions,...) tegen haarverlies, is de werking ervan niet aangetoond. Wel is een gezonde levensstijl belangrijk: eet gezond, beweeg voldoende en hou stress binnen de perken. Dit ondersteunt je weerstand, wat je kans op haarverlies reduceert.

Is een ijzertekort het probleem? Zet dan voldoende ijzerrijke voedingsmiddelen op het menu, zoals vlees, vis, kip, volkoren producten, peulvruchten en noten.

Als je medicatie neemt die (waarschijnlijk) haarverlies veroorzaakt, dan kan je samen met je arts zoeken naar een alternatief. 

Is je haarverlies het gevolg van een ziekte, dan kan je met je huisarts kijken of er een behandeling is voor de ziekte.

Lees ook: Wat is de oorzaak van haarverlies bij vrouwen en wat doe je eraan?

Bronnen:
https://www.thuisarts.nl
https://www.mayoclinic.org


auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: november 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram

[ X ]

Blijf op de hoogte!

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.



Nee, bedankt