Alles over je menstruatie (en anticonceptie) na een zwangerschap
dossier
Wanneer mag je je maandstonden verwachten na een zwangerschap? Is de menstruatie dan heviger, of net niet? En wat als je borstvoeding geeft? Een antwoord op al je vragen.
Lochia: vloeien na de bevalling
Eerst en vooral is het belangrijk om te weten dat je in het begin, na de bevalling, nog wel bloedverlieszal hebben gedurende twee a à drie weken, soms zelfs tot zes weken. Vloeien, heet dat, of lochia. Dat bloedverlies heeft echter niets te maken met je menstruatie.
Wanneer eerste menstruatie na bevalling?
Als je geen borstvoeding geeft, is het heel eenvoudig: de eerste menstruatie treedt gemiddeld tussen 6 en 8 weken na de bevalling op.
Als je borstvoeding geeft, liggen de zaken iets gecompliceerder: een van de hormonen die bij de borstvoeding betrokken zijn, prolactine, blokkeert tijdelijk de eisprong en dus de menstruatie. Aangezien alle vrouwen verschillend zijn, en we niet allemaal dezelfde hormoonspiegels en reacties hebben, verschilt de startdatum van de menstruatie van vrouw tot vrouw. In de praktijk kan een vrouw die enkel de eerste maanden na de bevalling borstvoeding geeft haar menstruatie 3 tot 9 maanden na de bevalling terug verwachten, maar als je langer borstvoeding geeft, schuift die datum mee op. Als je één of twee jaar na de bevalling nog op regelmatige basis borstvoeding geeft, kan het zelfs zijn dat ook de menstruatie zolang uitblijft. Tot grote frustratie van de mama’s die op dat moment al aan een nieuwe zwangerschap denken. Als dit het geval is, aarzel dan niet om een gynaecoloog te raadplegen.
Lees ook: Wat kan je doen tegen haaruitval na de zwangerschap?
Kan je zwanger worden als je borstvoeding geeft?
Als je volledige borstvoeding op vraag geeft, heb je de eerste 4 tot 6 maanden geen anticonceptie nodig. De LAM-methode heet dat, wat staat voor lactatie en amenorroe, is wel enkel veilig als:
- Je uitsluitend borstvoeding geeft (dus zonder kolven en bijvoeden), waaronder minstens 1 nachtvoeding
- Je nog geen menstruatie gehad hebt sinds je bevalling
- Je baby nog geen zes maanden oud is.
Sliep je baby de hele nacht door? Dan is de methode niet meer betrouwbaar. Sommige moeders krijgen hun menstruatiecyclus niet terug wanneer de voedingen worden verminderd, maar anderen maar één nachtvoeding moeten overslaan om de menstruatiecyclus terug op te starten. Daarom wordt LAM geen (betrouwbare) anticonceptiemethode genoemd. Als je niet meteen weer zwanger wilt worden, is het dus beter om toch een ander anticonceptiemiddel te gebruiken tijdens de borstvoedingsperiode.
Lees ook: Urineverlies tijdens en na de zwangerschap
Is de eerste menstruatie na de bevalling pijnlijker of heviger dan een gewone menstruatie?
Over het algemeen wordt gezegd dat de menstruatie na de bevalling zwaarder is, langer duurt en pijnlijker is. Dit is echter niet altijd het geval en, en wat nog belangrijker is, het voorspelt niet hoe je cycli daarna zullen zijn. Sommige vrouwen zullen een volledig pijnloze menstruatie hebben terwijl ze vroeger veel last hadden van hun maandstonden, terwijl voor anderen het tegenovergestelde geldt. Hoe je bevallen bent (een ‘gewone’ bevalling, een meerlingzwangerschap, een keizersnede…) heeft hierop geen impact.
Als je je baby uitsluitend of bijna uitsluitend borstvoeding geeft, maar plotseling begint te bloeden zonder daarbij de gebruikelijke symptomen van een menstruatie ervaart, dan is het toch hoogstwaarschijnlijk je menstruatiecyclus die opnieuw is opgestart.
Kan je zwanger worden voor je eerste maandstonden na een zwangerschap?
Ja, dat kan. De ovulatie vindt namelijk 2 weken voor je menstruatie plaats. Als je geen borstvoeding geeft, kan je zo’n 6 weken na de bevalling weer ongesteld worden. Dat betekent dat de eisprong vier weken na de geboorte van je baby plaatsvindt. In uitzonderlijke gevallen zelfs nog vroeger, op drie weken na de bevalling.
Lees ook: Wanneer slaapt een baby door?
Welke anticonceptie kan na de bevalling?
In het algemeen wordt anticonceptie besproken voordat je de kraamafdeling verlaat, tijdens het bezoek van de gynaecoloog. De voorgestelde opties kunnen verschillen naargelang je al dan niet borstvoeding geeft en, uiteraard, naargelang je wensen.
Als je borstvoeding geeft en een anticonceptiepil wil gebruiken, zal de gynaecoloog je een voorschrift geven voor een progestageen- of microprogestageenpil (zonder oestrogenen), die zonder problemen verenigbaar is met de borstvoeding. Je kunt die pil ongeveer 3 weken na de bevalling beginnen nemen. Als je geen borstvoeding geeft, kan dezelfde pil worden voorgeschreven, in te nemen ook vanaf ongeveer 3 weken na de bevalling. Voor een oestrogeenpil is het over het algemeen beter te wachten tot het einde van de 6e week na de bevalling.
Een spiraaltje kan al snel worden ingebracht, maar eigenlijk kan je beter wachten tot de baarmoederhals en de baarmoeder hun oorspronkelijke omvang hebben teruggekregen, d.w.z. 4 tot 6 weken na de bevalling. Condooms kunnen natuurlijk ook perfect als anticonceptiemiddel, of misschien overweegt je man om zich te laten knippen?
Lees ook: Geen seksdrive meer sinds de bevalling? Seksuologe Vanessa geeft raad