- nieuwsDuurzaam en lokaal samenwerken voor een betere perinatale gezinsondersteuning
- dossier10 tekenen dat je bijna zal bevallen
- dossierListeriose: wat zijn de symptomen bij besmetting met listeria?
- nieuwsVeilig van start: vaccinatie tijdens de zwangerschap
- dossierWat is de beste slaaphouding als je zwanger bent?
Is een navelstreng rond de hals gevaarlijk?
dossier
Tijdens de zwangerschap kan je baby zich draaien in je buik, totdat hij is ingedaald. Daarbij kan een lus in de navelstreng ontstaan. Als je baby daar met alleen zijn hoofd doorheen gaat, ontstaat omstrengeling. Dit komt regelmatig voor, zo’n 20-30 procent van de baby’s wordt geboren met een navelstreng om de nek. Dit is in de meeste gevallen een onschuldig verschijnsel en zal bij de geboorte snel opgelost worden.
Lees ook: Weeën: de verschillende soorten en hoe ze te herkennen
Navelstrengomstrengeling tijdens de zwangerschap
De omstrengeling wordt gezien op een echografie tijdens de zwangerschap. Dit is meestal geen probleem. Een baby in de buik kan niet stikken, omdat hij nog niet ademt.Navelstrengomstrengeling tijdens de bevalling
- Bij een vaste omstrengeling zit de navelstreng strak om de nek. Bij elke wee kan de navelstreng dichtgedrukt worden, waardoor er korte tijd minder zuurstof naar de baby gaat. Dit hoeft geen probleem te zijn als de baby tussen de weeën door voldoende tijd heeft om bij te komen. Dit zal in de gaten gehouden worden tijdens de bevalling.
- Als de verloskundige of gynaecoloog bij de geboorte van het hoofdje merkt dat de navelstreng om het nekje van de baby is gedraaid, wordt de navelstreng van het nekje gehaald met de vingers. Als dat niet lukt, wordt de navelstreng doorgeknipt voordat het lijfje geboren wordt.
- Bij een meervoudige omstrengeling kan tijdens de zwangerschap besloten worden tot een keizersnede. Dit gebeurt ook als de omstrengeling leidt tot foetale nood (ademproblemen, vertraagde hartslag...) of als de uitdrijving niet vordert.
Lees ook: De navelstreng bij de geboorte laten uitkloppen of melken: wat is dat?
auteur:
Annemie Vandeweerdt,
gezondheidsjournalist