Gerelateerde artikels
Apps voor je gezondheid
dossier
Om gezond te zijn, moet je investeren: we moeten gezond eten, voldoende slapen, regelmatig bewegen en ook onze mentale gezondheid verdient aandacht. Gelukkig kan je met de hulp van je smartphone al een eind op weg geraken naar een gezonde levensstijl.
Lees ook: Vrouwelijke cyclus: 9 handige apps
- Yuka. Met deze app scan je de barcode van een beautyproduct. Vervolgens beoordeelt de app dat product op samenstelling en ingrediënten met een score op 100 en een groen, oranje of rood bolletje, afhankelijk van hoe gezond het product is. Onder de score zie je een lijst met ingrediënten, bij ieder ingrediënt is er een indicatie van hoe goed of slecht het is voor onze gezondheid. Klik je door op een ingrediënt, dan krijg je meer informatie over mogelijke schadelijke gevolgen, irritatie of allergie.
- Think Dirty. Think Dirty heeft een gelijkaardige werking als Yuka. De app beoordeelt producten ook op hoe gezond ze zijn aan de hand van de ingrediënten. De producten krijgen een score op vijf in een groen, geel of rood vakje. Op de productpagina verschijnt de ingrediëntenlijst. Daarin geeft de app aan of een ingrediënt veilig is of mogelijk schadelijk voor je gezondheid. Als je op een ingrediënt klikt, krijg je een overzichtelijke weergave met meer uitleg. Het grootste verschil met de Yuka-app is dat je naast de scanfunctie ook manueel kan zoeken op product- of merknaam.
- INCI. INCI is de afkorting voor International Nomenclature Cosmetic Ingredient. Met andere woorden: de INCI-lijst vermeldt de gestandaardiseerde namen van cosmetica-ingrediënten. Zo kan geen verwarring ontstaan over verschillende termen en kunnen allergische reacties worden voorkomen. Voor de komst van de INCI-lijst bleven cosmeticagebruikers vaak in het ongewisse over de samenstelling en ingrediënten van hun producten. Veel fabrikanten gebruikten merknamen, handelsnamen, chemische namen of de namen van de generieke stof.
- Zeker Gezond. Een app en website vol gezonde recepten gebaseerd op de voedingsdriehoek. De app bevat meer dan duizend recepten, van soepen en hoofdgerechten tot broodbeleg, tussendoortjes en kindertraktaties. In de app kan je ook een weekplanning maken met recepten die zijn aangepast aan je voorkeuren en het aantal personen.
- ZoekGezond. Artsen en wetenschappers lanceerden deze app met de bedoeling makkelijk betrouwbare info en medisch advies te raadplegen. Zo biedt de app een tegenwicht voor het minder betrouwbare ‘dokter Google’ en kan ook het werk van huisartsen verlicht worden. Via ZoekGezond kan je lezen wat je zelf kan doen, wat je beter niet doet en wanneer je de hulp van een huisarts wel of niet moet inroepen. Als je als zwangere mama bijvoorbeeld verneemt dat er een kinderziekte rondgaat in de crèche, kan je eenvoudig opzoeken of dat kwaad kan voor jou. De app wordt ook automatisch geüpdatet met de meest actuele informatie.
- Woebot. Een chatprogramma waarbij een robot je helpt met milde psychologische klachten zoals angst, somberheid en stress. Als een soort digitale therapeut vraagt Woebot hoe het met je gaat en geeft hij je gepersonaliseerde goede raad. De app is bedoeld om op een laagdrempelige manier over je gevoelens te praten. Woebot geeft overigens ook aan wanneer je beter met een echte psycholoog gaat praten.
- Doktr. De Doktr-app is een online platform dat medische consulten mogelijk maakt door middel van videogesprekken, waardoor gebruikers met een arts kunnen overleggen zonder een afspraak te hoeven maken.
- Shleep. Slaap je onrustig of komt je maar moeilijk in slaap? Met de Shleep-app kan je je slaapgewoonten verbeteren. Door middel van een vragenlijst geef je de app inzicht in wat voor type slaper je bent. Vervolgens krijg je hulp in de vorm van een eigen, op maat gemaakt programma. Je wordt vervolgens gecoacht aan de hand van filmpjes en specifieke oefeningen.
- House of deep relax. Een ontspanningsapp die je naar een betere nachtrust leidt via geleide meditatie, ademhalingsoefeningen of slaapyogasessies.
- F.lux. Met f.lux kan je het blauwe licht verminderen als je ’s avonds nog op je gsm of je computer zit, zodat je nadien makkelijker in slaap kan vallen.
- StandUp. Dit is een app die je eraan herinnert om niet te lang stil te zitten. In de app hou je bij wanneer je stilzit en wanneer je beweegt. Nadien krijg je daar feedback over en eventueel tips om er iets aan te veranderen.
Lees ook: Apps voor opsporing van huidkanker: hoe betrouwbaar zijn ze?
Bronnen:
auteur:
Sara Claessens,
gezondheidsjournalist