Vrouwelijke cyclus: 9 handige apps

123_nagellak_hand_gsm_2019.jpg

dossier

De meerderheid van de vrouwen weet maar weining over haar cyclus en de vrouwelijke hormonen. Een afspraak bij een gynaecoloog krijg je ook niet zomaar te pakken. Het kan dus geen kwaad om zelf het heft in handen te nemen en je te informeren. Belangrijk is wel dat je correcte informatie krijgt over je probleem. We geven dus een overzicht van tools en apps die daarbij kunnen helpen.

Lees ook: Moet je extra veel vrijen om zwanger te worden?

Apps voor vrouwelijke cyclus

  • Midday: deze app geeft aan in welke fase van de menopauze je je bevindt en wat je kan verwachten, zodat je je je goed kan voorbereiden. Het ingebouwde algoritme helpt je ook beslissingen nemen over hormoontherapie. Zo kan je bepalen wat het beste is voor je lichaam. Je krijgt persoonlijke tips, informatie en producten en je kan chatten met een coach of een afspraak aanvragen met een menopauzespecialist. De app voorziet ook tools om je emotionele welzijn te ondersteunen.
  • Guud: Guud is een online community - een veilige plaats waar alles bespreekbaar is - opgericht door Morgane Leten en Jan Deruyck. Via een Facebookgroep moedigt Morgane vrouwen aan om hun ervaringen te delen en taboes te doorbreken. Je vindt er bijvoorbeeld tips om zwanger te worden, maar ook work-outs en recepten die inspelen op de verschillende fases van de cyclus. In de webshop www.guudwoman.com vind je zwangerschapstests, ovulatietests en voedingssupplementen. Klanten kunnen bij Guud ook terecht voor deskundige en persoonlijke ondersteuning.
  • Evie smartring: de Evie smartring is een gezondheids- en slaaptracker. Gebruikers moeten hun menstruatie, stemming en symptomen loggen om een zo volledig mogelijk beeld te krijgen van dit aspect van hun gezondheid. Menstruatiegegevens, maar ook gegevens over de slaap, aantal stappen en verbrande calorieën worden geanalyseerd per dag, week en maand om gebruikers inzicht te geven in patronen.
  • Eli: Eli is een bedrijf met als missie om de gezondheid van vrouwen gedurende het hele leven te verbeteren door hormonen in speeksel continu te monitoren. Hormonen hebben in elke levensfase invloed op de algehele gezondheid. Op de website Eli.health krijg je in drie stappen gepersonaliseerde hormoonprofielen. Zo krijgen vrouwen inzicht in hun menopauze, vruchtbaarheid, anticonceptie en endocriene aandoeningen.
  • FitrWoman: deze app houdt niet alleen je cyclus bij, maar geeft je ook persoonlijk advies over lichaamsbeweging en voeding op basis van hormonale veranderingen tijdens je cyclus. Op basis van je cyclus geeft de app aan wanneer je een zwaardere training kan inlassen en wanneer je het rustig aan moet doen. De app stelt ook voeding en recepten voor die je kunnen helpen om menstruatiesymptomen te verminderen, je meer energie te geven en herstel te ondersteunen.
  • Natural cycles: deze app meet je vruchtbaarheid aan de hand van je basale lichaamstemperatuur. De app voorspelt vervolgens je ovulatie en vruchtbaarheid en wordt nauwkeuriger naarmate je meer informatie toevoegt. De app toont je status elke dag in de vorm van kleurcodes. Groen betekent dat je onbeschermde seks kan hebben. Bij rood mag het niet, tenzij je zwanger wil worden.
  • Ovia Fertility: deze app is technisch gezien een vruchtbaarheidstracker die je wil helpen om zwanger te worden. Naast het opvolgen van je menstruatie, heeft de app verschillende functies waarmee je onder meer je basale lichaamstemperatuur en baarmoederhalsslijm kan opvolgen.
  • Glow: Glow heeft meerdere apps ontwikkeld, waaronder de Fertility Tracker-app. Met Grow Period Fertility Tracker kan je symptomen, stemming en seksuele activiteit loggen om je vruchtbaarheid en cyclus in de gaten te houden. Het is vooral gericht op vrouwen die hopen zwanger te worden. Grow biedt diepgaande analyse, gepersonaliseerde informatie in een cyclusgrafiek en patroonherkenning. De app biedt ook informatie over menstruele gezondheid en het invriezen van eitjes.
  • Clue: Deze app geeft je zowel menstruatie- als PMS-voorspellingen op basis van informatie die je invoert. Hoe meer informatie je geeft, hoe slimmer de app wordt. Al je data wordt opgeslagen in een duidelijk overzicht dat je helpt om trends gemakkelijk te zien en te analyseren.

Lees ook: Bloedverlies tijdens menstruatie: wat is 'normaal'?

Bronnen:
https://mhealthbelgium.be
https://www.digitalhealth.be
https://newsnetwork.mayoclinic.org


auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: november 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram