Hoe gezond is feta?

dossier

Feta is een Griekse kaas die doorgaans gemaakt wordt van schapen- en geitenmelk. Vervolgens wordt hij bewaard in pekelwater om uitdroging te voorkomen. De schapenmelk geeft feta zijn karakteristieke smaak. Doordat de kaas gemakkelijk brokkelt en een scherpe, frisse smaak heeft wordt hij vaak gebruikt in salades als smaakmaker. Maar is feta ook gezond?

Lees ook: Recept: gevulde courgettes met feta

Voedingswaarde van feta

Getty_feta_2024.jpg

© Getty Images

30 gram feta bevat:

  • 76 calorieën
  • 5,3 gram proteïne
  • 5,3 gram vet
  • 1,56 gram koolhydraten
  • 312 milligram natrium

Feta is rijk aan calcium, zink, selenium, fosfor en B-vitaminen. Bovendien bevat feta minder vet en calorieën dan oude kazen zoals cheddar of parmezaan.

Lees ook: Groene minestrone met feta

Gezondheidsvoordelen van feta

Feta is een goede bron van proteïnen, vitaminen en mineralen. Er zit evenwel vrij veel natrium in, je overdrijft dus beter niet met het eten van de kaas. Als je feta met mate eet, kan dat bepaalde voordelen voor je gezondheid hebben:

  • Gezondheid van de botten. Feta bevat meer calcium dan vele andere kazen. Calcium zorgt voor gezonde tanden en botten. Er zit ook veel fosfor in feta. De combinatie van fosfor en calcium in voeding zou gelinkt zijn aan een betere botdichtheid en het voorkomen van osteoporose.
  • Gewichtsbeheersing. Feta bevat een vetzuur dat bekend staat als geconjugeerd linolzuur (CLA). Experimentele studies hebben aangetoond dat CLA kan helpen bij het verminderen van lichaamsvet. Maar verder onderzoek is nodig om die resultaten te bevestigen.
  • Darmgezondheid. Gefermenteerde voedingsmiddelen zoals feta bevatten probiotica. Deze stammen van goede bacteriën bevorderen gezonde darmen en ondersteunen de werking van het immuunsysteem. 
  • Verlaagt het risico op diabetes. Onderzoekers hebben ontdekt dat eiwitten en calcium kunnen helpen om je bloedsuikerspiegel onder controle te houden. Zo heb je minder kans om diabetes te ontwikkelen en kunnen bepaalde aandoeningen beter onder controle worden gehouden.

Lees ook: Appel met rode biet en feta

Mogelijke nadelen van feta

  • Feta bevat veel natrium. Te veel natrium in je dieet zou bijdragen aan een hoge bloeddruk. Als je hier gevoelig voor bent, kan je het zoutgehalte gemakkelijk verminderen door de kaas af te spoelen met water voordat je hem eet.
  • Zwangere vrouwen mogen geen ongepasteuriseerde feta eten. Zachte, ongepasteuriseerde kazen zoals feta kunnen namelijk Listeria monocytogenes bevatten. Deze bacterie kan zeer schadelijk zijn voor ongeboren baby's.
  • Interacties met medicijnen. Feta bevat ook tyramine, een stof die voorkomt in gerijpt en gefermenteerd voedsel. Tyramine linkt men aan pieken in de bloeddruk, hartkloppingen en ernstige hoofdpijn bij mensen die MAO-remmers gebruiken. Dat zijn bijvoorbeeld medicijnen die een arts voorschrijft bij depressie of de ziekte van Parkinson.

Lees ook: Listeria: wat zijn de symptomen bij besmetting?

Bronnen:
https://www.healthline.com
https://www.webmd.com
https://www.verywellfit.com

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: februari 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram

[ X ]

Blijf op de hoogte!

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.



Nee, bedankt