Hoe kunnen we onze microbiota behouden als we antibiotica gebruiken?

ad_PhotoDAA3.jpg

nieuws

Antibiotica zijn een efficiënt middel om bacteriën uit te roeien die verantwoordelijk zijn voor infectieziekten. Helaas zijn ze zo krachtig dat ze zowel slechte als goede bacteriën aanvallen. Antibioticatherapie zet dus het complexe ecosysteem waaruit onze darmflora (microbiota) bestaat op zijn kop. Dat we antibiotica massaal zijn gaan gebruiken, heeft dan ook geleid tot een afname van de microbiële diversiteit in ons lichaam, en tot het ontstaan van resistente bacteriën.

Wat gebeurt er in ons lichaam als we antibiotica nemen? Wat zijn de gevolgen van een onevenwichtige microbiota? En hoe herstellen we van een antibioticabehandeling?

Hoe werkt een antibioticakuur?

Antibiotica vallen de structuur van bacteriën aan en vergiftigen ze, waardoor ze zich niet meer kunnen voortplanten. Helaas maken ze geen onderscheid tussen bacteriën die gevaarlijk zijn voor mensen en bacteriën die nuttig zijn

In ons spijsverteringsstelsel leven miljarden bacteriën die samen onze darmflora vormen, ook wel de microbiota genoemd. Wanneer we een antibioticum slikken, volgt het de weg van ons spijsverteringskanaal. Eenmaal in de darm komt het in de bloedbaan terecht en wordt het naar de plaats van infectie gebracht (de sinussen, oren, longen, etc.), maar onderweg vernietigt het een aanzienlijk deel van de bacteriën die het tegenkomt.

Antibioticatherapie kan daarom het evenwicht van onze microbiota verstoren en uitputten. 

Vandaag de dag is het onjuiste gebruik van antibiotica een probleem voor de volksgezondheid. Misbruik verhoogt het risico dat bacteriën resistent worden tegen behandeling, waardoor een antibioticakuur zijn effectiviteit verliest. 

Wist je dat het niet de mensen zijn die veel antibiotica slikken die resistent worden, maar de bacteriën?

Uitleg: Bacteriën worden overgedragen van mens op mens, van mens op dier of via het milieu. Een patiënt die nooit antibiotica heeft gebruikt, kan dus een infectie oplopen die wordt veroorzaakt door resistente bacteriën. 

Wat zijn de gevolgen van een onevenwichtige microbiota?

De darmflora speelt een belangrijke rol in onze spijsvertering, onze immuniteit en zelfs onze geestelijke gezondheid. Wanneer de flora verstoord is (dysbiose), is de doorlaatbaarheid van het slijmvlies niet meer optimaal. Allergenen, virussen en bacteriën kunnen gemakkelijker in de bloedbaan terechtkomen en ons lichaam op allerlei manieren beïnvloeden. Bovendien kunnen bepaalde ziekteverwekkende bacteriën die resistent zijn tegen antibiotica zich vermenigvuldigen en de overhand nemen.

De meest voor de hand liggende symptomen van een verstoorde balans in de darmmicrobiota zijn spijsverteringsproblemen (constipatie, diarree, een opgeblazen gevoel, winderigheid).   

Hoe kun je je microbiota beschermen als je antibiotica gebruikt?

Verantwoord gebruik van antibiotica
Vanaf nu moet je apotheker de exacte hoeveelheid leveren die op het antibioticavoorschrift van je arts staat. Dit maakt deel uit van de strijd tegen antibioticaresistentie. Neem de voorgeschreven dosis en volg het advies van je apotheker op.  

Probiotica innemen: Probiotica zijn de goede bacteriën (bifidobacteriën, lactobacillen, lactokokken, enz.) en gisten (saccharomyces) die in onze darmen leven en deze verdedigen tegen aanvallen van slechte bacteriën. Zij zijn de sleutel tot een gezonde microbiota. Tijdens en na het nemen van antibiotica is het mogelijk om de bijwerkingen van antibiotica op het darmstelsel te voorkomen en het risico op diarree te verminderen door probiotica te nemen. Sommige probiotische gisten zijn bijvoorbeeld van nature resistent tegen antibiotica.  


  • Probiotische gisten uit de apotheek: deze micro-organismen, verkrijgbaar in de apotheek, helpen een verandering in de darmmicrobiota te compenseren en verminderen bijvoorbeeld het risico op diarree veroorzaakt door antibiotica.   
  • Gefermenteerde voedingsmiddelen: probiotica zijn van nature aanwezig in gefermenteerde voedingsmiddelen: sojasaus, zuurdesem, kombucha, kefir, yoghurt, zuurkool, augurken, etc. Voeg ze toe aan je menu, vooral na een antibioticakuur. 



Prebiotica om probiotica te voeden

Om de gezondheid van onze probiotische bacteriën te ondersteunen, moeten we ze iets fatsoenlijks te eten geven. De prebiotica in bepaalde voedingsmiddelen leveren essentiële voeding voor de goede bacteriën. Probiotica voeden zich met de vezels in fruit, groenten, granen en zuivelproducten. Deze voedingsmiddelen zijn bijzonder rijk aan prebiotica: artisjokken, bananen, appels, knoflook, pastinaken, prei, aardperen, haver, volkoren tarwe, enz. Ook bepaalde gefermenteerde voedingsmiddelen zijn een goede bron van prebiotica (kefir, yoghurt).

Sporten 

Zodra de antibioticakuur is aangeslagen en je weer op de been bent, kun je gaan sporten. Recente studies hebben aangetoond dat lichaamsbeweging de gezondheid van de microbiota kan beïnvloeden, de diversiteit ervan kan verrijken en eventuele dysbiose weer in evenwicht kan brengen. Door regelmatig te bewegen stimuleer je de ontwikkeling van bacteriën die in staat zijn om de immuniteit van de slijmvliezen te regelen. Omgekeerd kan een goede darmflora je prestaties en je motivatie om te sporten beïnvloeden. Een positieve vicieuze cirkel die je zo snel mogelijk moet opzoeken!

Bronnen

https://www.inserm.fr/dossier/microbiote-intestinal-flore-intestinale/
https://www.worldgastroenterology.org/guidelines/probiotics-and-prebiotics/probiotics-and-prebiotics-french ;
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5357536/ ;
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0376635722000675?via%3Dihub

ENTEROL® is een probiotisch geneesmiddel op basis van Saccharomyces boulardiiCNCM I-745 aangewezen als aanvullende behandeling van acute diarree naast de orale rehydratie bij kinderen tot 12 jaar. Niet langer dan 2 dagen gebruiken zonder geneeskundig advies.
ENTEROL® is gecontra-indiceerd bij immuungecompromitteerde patiënten. Vraag raad aan uw apotheker of arts. Lees aandachtig de bijsluiter. Biocodex Benelux nv.

www.enterol.be

bron: Ingezonden mededeling Biocodex

Laatst bijgewerkt: september 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram

[ X ]

Blijf op de hoogte!

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.



Nee, bedankt