- nieuwsGember bewaren, hoe doe je dat?
- boeken/interviewsPodcast: cholesterol en een gezond hart
- dossierHoe moet je uien bewaren?
- dossierHoe kan je best een pompoen bewaren?
Hoe cholesterol verlagen?
In dit artikel
Hoe cholesterol verlagen?
dossier
Een te hoge cholesterol gaat gepaard met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Om je cholesterol te verlagen, heb je soms medicijnen nodig (zoals statines), maar je kan ook op natuurlijke wijze je cholesterol verlagen, met de juiste voeding bijvoorbeeld.
Lees ook: Wanneer is je cholesterolgehalte te hoog?
Hoe krijg je hoge cholesterol?
De hoeveelheid cholesterol in je bloed verandert door wat je eet. Door ongezonde voeding - weinig groente en fruit, weinig volkorenproducten, veel suiker en veel verzadigd vet - gaat je cholesterolgehalte omhoog.
Daarnaast hebben sommige mensen aanleg voor een hoog cholesterolgehalte. Het lichaam maakt dan zelf te veel cholesterol aan. Hoe dat precies komt weten we niet. Je cholesterol kan ook hoog zijn doordat hoog cholesterol in je familie voorkomt, en je dus erfelijk belast bent. Bij erfelijk hoog cholesterol is het risico hoger om op jonge leeftijd hart- en vaatziekten te krijgen.
Lees ook: Podcast: cholesterol en een gezond hart
Cholesterol verlagen op natuurlijke wijze
Cholesterol verlagen zonder medicijnen? Dat hangt af van je persoonlijk risico. Heb je al een hart- en vaatziekte, erfelijk hoog cholesterol of diabetes, dan zijn medicijnen wel nodig. Je arts kan je vertellen of medicatie zin heeft in jouw geval. Maar heb je enkel een hoog cholesterol en ben je verder gezond, dan zijn medicijnen meestal niet noodzakelijk. Er zijn enkele natuurlijke cholesterolverlagende middelen bekend, namelijk:
- Rodegistrijst. Gefermenteerde rode rijst is een natuurlijk cholesterolverlagend middel. Het bevat een molecule, monacoline K, die chemisch identiek is aan het cholesterolverlagend medicijn lovastatine.
- Hydroxytyrosol. Hydroxytyrosol is een uitzonderlijk krachtige antioxidant die uit olijven gewonnen wordt. De stof gaat onder meer de verstopping van slagaders tegen.
Lees ook: Cholesterol: wat als je LDL te hoog is?
Cholesterol verlagen met voeding
Ook met het juiste dieet kan je je cholesterolgehalte op een natuurlijke manier verlagen. Bepaalde voedingsmiddelen in het bijzonder zijn gunstig voor je cholesterol.
- Vette vis. De omega 3-vetzuren uit vette vis hebben een positief effect op je cholesterol. Voorbeelden van vette vissoorten zijn zalm, haring, forel, sardine en makreel. Bij voorkeur zet je vette vis twee keer per week op het menu.
- Omega 3 vind je ook in plantaardige voedingsmiddelen zoals walnoten, pijnboompitten, lijnzaad, chiazaad, hennepzaad, spinazie en olijfolie.
- Volkorengranen. De vezels in volkorengranen helpen je slechte LDL-cholesterol te verlagen. Haver is extra goed voor je cholesterol. Het bevat namelijk speciale vezels, betaglucanen, die cholesterol binden en zo het LDL-cholesterolgehalte in je bloed doen dalen.
Lees ook: Cholesterolverlagende voeding
Nog meer tips om je cholesterol te verlagen
- Als je te zwaar bent kan afvallen helpen om je cholesterol te verlagen, zeker als je een grote buikomvang hebt. Als je overgewicht hebt, dan kan 5 tot 15% afvallen al een verbetering opleveren van het cholesterolgehalte in je bloed.
- Bewegen heeft een positieve invloed op de bloeddruk en je cholesterolgehalte. En bovendien houd je je hart en bloedvaten beter in conditie. Aangeraden wordt om minsten vijf keer per week 30 minuten te bewegen.
- Sta je langdurig onder stress, dan blijft het niveau van stresshormonen cortisol en adrenaline hoog. Adrenaline werkt vaatvernauwend, waardoor je bloeddruk hoger wordt. Bovendien hebben deze hormonen een slechte invloed op je vetstofwisseling. Al deze factoren verhogen de kans op hart- en vaatziekten. Probeer dus voldoende rust en ontspanning in te lassen.
- Probeer voldoende te slapen: gemiddeld 7 uur per nacht. Niet alleen helpt slapen om stress te verminderen, door te weinig slaap zou je lipidenprofiel verstoord raken. Zo zou de kans op hart- en vaatziekten toenemen.
Lees ook: Wat drinken tegen hoge cholesterol?
Bronnen:
auteur:
Sara Claessens,
gezondheidsjournalist