Welke medicatie helpt tegen hooikoorts en wat werkt niet?

dossier

Om af te rekenen met de symptomen van hooikoorts, heb je keuze uit heel wat geneesmiddelen. Sommige zijn vrij verkrijgbaar in de apotheek, voor andere heb je een voorschrift nodig. Ook de toedieningsvorm kan verschillen: hooikoortsmedicatie is beschikbaar in tabletten, neussprays en/of oogdruppels. Welke geneesmiddelen je precies nodig hebt, hangt af van je klachten. Christine Baelus, coördinator van Astma en Allergiekoepel vzw, zet ze voor ons op een rij.

Lees ook: Hooikoorts of pollenallergie (pollinosis): allergie voor stuifmeel van grassen of bomen

Lees ook: Wat kan je zelf doen tegen hooikoorts?

Antihistaminica tegen hooikoorts

Getty_hooikoorts_geneesmiddelen_medicatie_2023.jpg

© Getty Images

Dit soort medicatie gaat de werking van histamine tegen. Histamine is de stof die de symptomen veroorzaakt bij een allergie. Antihistaminica blokkeren de receptoren van de cellen waar histamine op terechtkomt. De oudere antihistaminica gaven slaperigheid, de nieuwe geven dat niet. Ze zijn verkrijgbaar in neusspray of tabletten. De neusspray heeft een snelle werking maar moet je meerdere keren per dag gebruiken. Een antihistaminicum hoef je slechts één keer per dag te nemen. Antihistaminica helpen bij jeuk, niezen en een loopneus, maar hebben minder effect op een verstopte neus. In overleg met uw arts kan de juiste dosis bepaald worden.

Lees ook: Histamine-intolerantie: symptomen en voedingslijst

Lees ook: Hooikoorts of verkoudheid: verschillende symptomen

Corticosteroïden

Corticosteroïden werken ontstekingsremmend en verminderen zo overgevoeligheidsverschijnselen. Hierdoor wordt de allergische ontsteking verminderd, met als gevolg minder klachten van de neus en/of longen. Deze medicijnen kunnen alleen door je huisarts en/of allergoloog worden voorgeschreven. Deze medicatie wordt meestal genomen onder de vorm van neussprays, poederinhalators en dosisaërosols (puffers).

Lees ook: Kruisallergie bij hooikoorts: ook allergisch voor groenten en fruit

Oogdruppels bij hooikoorts

Als je vooral oogklachten hebt door hooikoorts (zoals tranende, jeukende of brandende ogen), kunnen oogdruppels een handige oplossing zijn. Er zijn verschillende soorten op de markt. Oogdruppels met een antihistaminicum verlichten klachten snel. Druppels met cromoglycaat kan je preventief gebruiken bij de start van het hooikoortsseizoen. Zo kunnen klachten uitblijven of zijn ze minder ernstig. Dit soort oogdruppels begint pas na een paar dagen te werken.

Lees ook: Mag je oogdruppels die over datum zijn nog gebruiken?

Neusspray tegen hooikoorts

Neussprays met antihistaminica werken snel maar gebruik je best alleen bij eenmalig klachten. Zijn de klachten langdurig, dan gebruik je beter een neusspray met corticosteroïden. Deze stoffen remmen de overgevoelige slijmvliezen in de neus. Dit soort spray werkt wel pas na een paar dagen.

Lees ook: Neus snuiten of ophalen bij een loopneus?

Biologicals bij hooikoorts

Biologicals zijn geneesmiddelen die worden geproduceerd door levende organismen, zoals cellen of micro-organismen. Ze worden gebruikt in de behandeling van ernstige hooikoorts.

Biologicals werken door specifiek in te grijpen in het immuunsysteem of andere cellulaire processen in het lichaam. Ze kunnen bijvoorbeeld de activiteit van bepaalde eiwitten remmen die betrokken zijn bij ontstekingsreacties.

Het gebruik van biologicals heeft de behandeling van diverse aandoeningen sterk verbeterd, maar ze kunnen ook bijwerkingen veroorzaken, zoals allergische reacties en infecties. Daarom worden ze voorgeschreven door specialisten en moeten patiënten regelmatig worden gecontroleerd tijdens de behandeling.


Lees ook: Hoe kan je weten of je hooikoorts hebt?

Immunotherapie of desensibilisatie

Desensibilisatie is een behandeling waarbij een persoon langzaam en geleidelijk wordt blootgesteld aan kleine hoeveelheden van een specifiek allergeen, met als doel het immuunsysteem te laten wennen aan het allergeen en een minder heftige reactie te krijgen bij blootstelling in de toekomst. Dit kan worden gedaan door middel van injecties in de bovenarm, tabletten onder de tong, druppels of patches. De hoeveelheid zal men telkens opvoeren, zodat je na verloop van tijd minder heftig zal reageren op het allergeen. Desensibilisatie kan effectief zijn bij het verminderen van allergische symptomen en het verhogen van de tolerantie voor allergenen. Het nadeel is dat de therapie lang duurt: drie tot vijf jaar. Ze is ook duur en werkt bovendien niet bij iedereen.
Neem altijd contact op met je huisarts om de juiste medicatie te laten voorschrijven.

Lees ook: Immunotherapie bij pollen-, huisstofmijt- en dierenallergie

Bronnen:
www.astma-en-allergiekoepel.be
www.umcg.nl
www.allergiezorg.nl
www.mayoclinic.org
www.vrt.be

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: juni 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram