Tips voor lichttherapie bij winterdepressie
dossier
Lees ook: Winterdepressie: oorzaken, symptomen en remedies
Buitenlucht en daglicht
Lees ook: Waarom is een wandeling in de natuur zo goed voor je gezondheid?
Daglichtlamp
Lees ook: Zomerdepressie: wanneer licht, slaaptekort en warmte je parten spelen
Behandeling lichttherapie bij winterdepressie
Lichtbak voor winterdepressie
Over het algemeen moet de lichtbak een blootstelling aan 10.000 lux licht bieden en zo weinig mogelijk UV-licht produceren.
Waarop letten bij het kopen van een lichtbak?
Hier zijn enkele vragen waar je aan moet denken bij het kopen van een lichtbak voor seizoensgebonden affectieve stoornis:
- Is het toestal speciaal gemaakt om SAD te behandelen? Zo niet, dan helpt het misschien niet tegen je depressie. Sommige lichttherapielampen zijn ontworpen voor huidaandoeningen - niet voor SAD. Lampen die gebruikt worden voor huidaandoeningen produceren voornamelijk ultraviolet (UV) licht en kunnen bij verkeerd gebruik je ogen beschadigen.
- Hoe fel is het licht? Lichtbakken produceren verschillende lichtintensiteiten. Lichtere boxen zullen minder tijd per dag nodig hebben om hetzelfde effect te bereiken in vergelijking met minder felle boxen. Gewoonlijk is de aanbevolen lichtintensiteit 10.000 lux.
- Hoeveel UV-licht geeft het af? Lichtboxen voor SAD moeten ontworpen zijn om het meeste of alle UV-licht uit te filteren. Neem contact op met de fabrikant voor veiligheidsinformatie als je vragen hebt.
- Kan het oogbeschadiging veroorzaken? Sommige lichtbakken zijn ontworpen om de ogen te beschermen. Zorg ervoor dat de lichtbak het meeste of alle UV-licht wegfiltert om schade aan je ogen te voorkomen. Vraag je oogspecialist om advies bij het kiezen van een lichtbak als je oogproblemen hebt zoals glaucoom, staar of oogschade door diabetes.
Gebruik van de lichtbak
- Binnen het eerste uur na het ontwaken in de ochtend
- Voor ongeveer 20 tot 30 minuten
- Ongeveer 41 tot 61 centimeter van je gezicht, maar volg de instructies van de fabrikant over de afstand
- Met de ogen open, maar niet direct in het licht kijkend
Lees ook: Lichttherapie tegen psychische en huidaandoeningen
Belangrijk om weten is dat niet iedereen gebaat is bij lichttherapie. Vaak zijn er ook sessies psychotherapie (cognitieve gedragstherapie) of medicijnen nodig (antidepressiva) om de winterdepressie te behandelen. Ga niet op eigen houtje aan de slag als je je neerslachtig voelt. Consulteer sowieso eerst een arts. Lees ook: Vormen van psychotherapie: wat is cognitieve gedragstherapie? |
Bronnen:
https://www.nimh.nih.gov
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov
https://www.mayoclinic.org