Cyanide: mag je druivenpitten en andere fruitpitten eten?
dossier
Lees ook: Waarom voelt de schil van sommige appels vettig aan?
Cyanide in druivenpitten
Lees ook: Eet je de schil van fruit beter op of bevat die te veel pesticiden?
Mag je druivenpitten eten?
- Antioxidanten: Druivenpitten bevatten polyfenolen en flavonoïden, die antioxiderende eigenschappen hebben. Ze helpen cellen te beschermen tegen schade veroorzaakt door vrije radicalen.
- Cardiovasculaire gezondheid: Studies suggereren dat druivenpitextracten de gezondheid van de bloedvaten kunnen verbeteren en het risico op hartaandoeningen kunnen verminderen.
- Ontstekingsremmende effecten: De verbindingen in druivenpitten hebben ook ontstekingsremmende eigenschappen, waardoor ze chronische ontstekingen helpen verminderen.
Lees ook: Wat zijn antioxidanten en vrije radicalen en wat doen ze voor onze gezondheid?
Welke vruchtenpitten bevatten de meeste cyanide?
- Appel- en perenpitten bevatten ook amygdaline, maar in zeer kleine hoeveelheden. Je zou een grote hoeveelheid geplette pitten moeten eten om een toxische dosis te bereiken. Als je het klokhuis van je appel eet, is er geen probleem.
- Kersen-, pruimen- en perzikpitten bevatten hogere doses amygdaline. Als je echter per ongeluk een pit inslikt, is er over het algemeen geen risico dat er cyanide in je lichaam vrijkomt.
- Abrikozenpit: Abrikozenpitten worden vaak op de markt gebracht vanwege hun vermeende gezondheidsvoordelen, maar ze zijn rijk aan amygdaline. Voor volwassenen kan het eten van één rauwe abrikozenpit al gevaarlijk zijn. Bij kinderen kan zelfs een stukje van een abrikozenpit een acute vergiftiging veroorzaken (hoofdpijn, misselijkheid, ademnood). Er zijn producten beschikbaar waar abrikozenpit als ingrediënt gebruikt wordt. Deze abrikozenpitten zijn sterk verhit, waardoor het cyanidegehalte heel laag is. Deze producten kun je dus wel veilig eten.
- Bittere amandelen (wilde amandel) zijn een van de meest geconcentreerde bronnen van amygdaline. Het consumeren van slechts 5 tot 10 rauwe bittere amandelen kan leiden tot vergiftigingsverschijnselen, vooral bij kinderen.
Lees ook: Hoe gezond is een gele kiwi?
Wat zijn de symptomen van cyanidevergiftiging?
- Hoofdpijn
- Misselijkheid en braken
- Duizeligheid
- Moeite met ademhalen
- Verlies van bewustzijn
Lees ook: Voedselvergiftiging: symptomen en wat moet je doen?
Bronnen:
https://www.researchgate.net
https://www.healthline.com
https://www.medicalnewstoday.com
https://www.theguardian.com
https://eu.usatoday.com
https://www.efsa.europa.eu
https://efsa.onlinelibrary.wiley.com