Cyanide: mag je druivenpitten en andere fruitpitten eten?

dossier

Wist je dat sommige pitten van fruit, zoals pitten van druiven, appels en peren, een stof bevatten die amygdaline heet? Wanneer deze wordt geplet en vermengd met water, bijvoorbeeld bij het kauwen, wordt het omgezet in cyanide. Een stof die giftig is voor mensen. Is het dan gevaarlijk om pitten van fruit te eten?

Lees ook: Waarom voelt de schil van sommige appels vettig aan?

Cyanide in druivenpitten

Druivenpitten en pitten van abrikozen, kersen en appels bevatten een stof genaamd amygdaline, een natuurlijke verbinding in de cyanoglucosidefamilie. In hun intacte staat zijn deze pitten niet giftig omdat de amygdaline binnen hun structuur blijft. Als de zaden echter gekauwd, geplet of gemalen worden, komt de amygdaline vrij.

Het komt dan in contact met speeksel en spijsverteringssappen, die het afbreken in waterstofcyanide (HCN). Cyanide is een krachtig gif dat het vermogen van cellen om zuurstof te gebruiken kan verstoren, wat kan leiden tot het afsterven van die cellen. 

Mensen krijgen een cyanidevergiftiging in doses van ongeveer 0,5 tot 3,5 milligram per kilogram lichaamsgewicht. De doses in vruchtenpitten, zoals druivenpitten, appelpitten en perenpitten, zijn echter zo laag dat ze ongevaarlijk zijn.

Lees ook: Eet je de schil van fruit beter op of bevat die te veel pesticiden?

Mag je druivenpitten eten?

Getty-pitten_druiven_2024.jpg

© Getty Images

Volgens de wetenschappelijke literatuur is de hoeveelheid cyanide die vrijkomt uit druivenpitten over het algemeen onvoldoende om ernstige vergiftiging bij mensen te veroorzaken. Het eten van een paar pitjes bij het eten van een hele druif vormt bijvoorbeeld geen enkel risico. Theoretisch zou een grote hoeveelheid geplette of poedervormige druivenpitten moeten worden geconsumeerd om te resulteren in een hogere blootstelling aan cyanide. Dit is echter zeer onwaarschijnlijk in een normaal dieet. 

Sterker, het eten van de druivenpitten is eigenlijk heel gezond. 

Moet ik het eten van druivenpitten vermijden? Nee, onder normale eetomstandigheden is er geen risico op cyanidevergiftiging. Integendeel, ze dragen bij tot een goede gezondheid:

  • Antioxidanten: Druivenpitten bevatten polyfenolen en flavonoïden, die antioxiderende eigenschappen hebben. Ze helpen cellen te beschermen tegen schade veroorzaakt door vrije radicalen.
  • Cardiovasculaire gezondheid: Studies suggereren dat druivenpitextracten de gezondheid van de bloedvaten kunnen verbeteren en het risico op hartaandoeningen kunnen verminderen.
  • Ontstekingsremmende effecten: De verbindingen in druivenpitten hebben ook ontstekingsremmende eigenschappen, waardoor ze chronische ontstekingen helpen verminderen.


Sommige vruchten bevatten echter hogere gehaltes amygdaline, zoals bittere amandelen en abrikozenpitten. 

Lees ook: Wat zijn antioxidanten en vrije radicalen en wat doen ze voor onze gezondheid?

Welke vruchtenpitten bevatten de meeste cyanide?

  • Appel- en perenpitten bevatten ook amygdaline, maar in zeer kleine hoeveelheden. Je zou een grote hoeveelheid geplette pitten moeten eten om een toxische dosis te bereiken. Als je het klokhuis van je appel eet, is er geen probleem.
  • Kersen-, pruimen- en perzikpitten bevatten hogere doses amygdaline. Als je echter per ongeluk een pit inslikt, is er over het algemeen geen risico dat er cyanide in je lichaam vrijkomt. 
  • Abrikozenpit: Abrikozenpitten worden vaak op de markt gebracht vanwege hun vermeende gezondheidsvoordelen, maar ze zijn rijk aan amygdaline. Voor volwassenen kan het eten van één rauwe abrikozenpit al gevaarlijk zijn. Bij kinderen kan zelfs een stukje van een abrikozenpit een acute vergiftiging veroorzaken (hoofdpijn, misselijkheid, ademnood). Er zijn producten beschikbaar waar abrikozenpit als ingrediënt gebruikt wordt. Deze abrikozenpitten zijn sterk verhit, waardoor het cyanidegehalte heel laag is. Deze producten kun je dus wel veilig eten.
  • Bittere amandelen (wilde amandel) zijn een van de meest geconcentreerde bronnen van amygdaline. Het consumeren van slechts 5 tot 10 rauwe bittere amandelen kan leiden tot vergiftigingsverschijnselen, vooral bij kinderen.

Lees ook: Hoe gezond is een gele kiwi?

Wat zijn de symptomen van cyanidevergiftiging?

123-amandelnoten-06-15.jpg
Cyanidevergiftiging kan zich uiten in een aantal symptomen, waaronder

  • Hoofdpijn
  • Misselijkheid en braken
  • Duizeligheid
  • Moeite met ademhalen
  • Verlies van bewustzijn

In ernstige gevallen kan acute blootstelling leiden tot ademhalingsproblemen en mogelijk de dood. Dergelijke gevallen zijn echter zeldzaam en betreffen voornamelijk mensen die grote hoeveelheden rauwe abrikozenpitten of bittere amandelen hebben gegeten.

Lees ook: Voedselvergiftiging: symptomen en wat moet je doen?

Bronnen:
https://www.researchgate.net
https://www.healthline.com
https://www.medicalnewstoday.com
https://www.theguardian.com
https://eu.usatoday.com
https://www.efsa.europa.eu
https://efsa.onlinelibrary.wiley.com

auteur: Olivia Regout, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: november 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram