huidziekten

Wat is een aangeboren halscyste, en wat kunt u eraan doen?

Wat is een aangeboren halscyste, en wat kunt u eraan doen?
dossier 4/11/2019

Een zwelling in de hals kan soms veroorzaakt worden door een aangeboren cyste die op een bepaald moment in volume toeneemt. Een cyste is een ballonvormige holte gevuld met vocht. Ze ontstaat ten gevolge van een ontwikkelingsstoornis tijdens de groei van de foetus.

lees meer »

Dé eczeempatiënt bestaat niet

nieuws 19/11/2018

Onderzoekers van het UMC Utrecht hebben vier verschillende types eczeem geïdentificeerd. Deze resultaten laten zien dat eczeem niet één ziekte is maar een aandoening is met een diverse biologische achtergrond.

lees meer »

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.

Kaalheid is genetisch bepaald

nieuws 17/10/2018

Kaalheid is genetisch bepaald, zegt Lucretia Matthieu, dermatoloog van het UZA. Als de vader kaal is, maakt de zoon ook flink kans om kaal te worden. Maar je kunt ook kaal worden omdat er aan moeders kant van de familie kaalheid voorkomt.

lees meer »

Een behandeling voor eczeem kan ook astma verzachten

nieuws 14/02/2018

Allergische reacties zoals eczeem en astma komen bijzonder vaak voor in onze moderne maatschappij. Kinderen met atopische dermatitis – een specifieke vorm van eczeem – hebben meer risico om later ook astma te krijgen. Dat fenomeen, ook wel atopische mars genoemd, zette een team onderzoekers van VIB-UGent aan het denken.

lees meer »

Prostaatgeneesmiddel Finasteride verhoogt risico op depressie

nieuws 6/12/2017

Finasteride (in België: PROSCAR® en “generieken”) is aangewezen bij goedaardige prostaatvergroting (benigne prostaathypertrofie) aan een dagelijkse dosis van 5 mg/dag. In lage dosis (1 mg/dag) wordt finasteride soms gebruikt bij haaruitval (alopecia androgenetica). In België is er geen enkele specialiteit vergund met deze indicatie voor deze dosering.

lees meer »

Netelroos (urticaria)

Netelroos (urticaria)
dossier 16/12/2022

Netelroos of urticaria is een soms ernstige huidaandoening die gepaard gaat met jeuk, uitslag en vaak pijnlijke zwellingen. Het is één van de meest voorkomende huidziekten. 20 procent van de bevolking krijgt gedurende zijn leven wel eens te maken met urticaria.

lees meer »

Psoriasis: niet besmettelijk, wel erfelijk

Psoriasis: niet besmettelijk, wel erfelijk
dossier 23/09/2022

Psoriasis is een niet-besmettelijke huidaandoening en kan dus niet van de ene mens op de andere worden overgedragen. Wel is psoriasis voor een deel erfelijk bepaald. De kans dat iemand psoriasis krijgt, is groter wanneer de ziekte in de familie zit.

lees meer »

Nieuwe molecule om allergieën te bestrijden

nieuws 22/07/2017

Onderzoekers van VIB-UGent hebben de werking in kaart gebracht van TSLP, een sleutelmolecule in tal van allergische aandoeningen, zoals astma en eczeem. Ze ontrafelden hoe TSLP zich op moleculair niveau gedraagt.

lees meer »

Zijden kleding helpt niet bij eczeem

nieuws 12/06/2017

Zijden kleding werkt niet verzachtend bij kinderen met matig tot ernstig eczeem (of atopische dermatitis). Dat blijkt uit een Britse studie gepubliceerd in PLOS Medicine.

lees meer »

Video: Overmatig zweten

video 4/01/2018

Als je veel zweet, kan dat veel schaamte geven vanwege de onaangename geurtjes. In deze video zie je uit je van overmatige zweten, ook wel hyperhidrosis genoemd, af kunt komen.

lees meer »

Hoe voorkom je puistjes?

nieuws 15/01/2017

Krijg je gemakkelijk puistjes in je gezicht? Eén ding dat je alvast kunt doen voor een reine huid, is hem niet meer aanraken. Maar er zijn nog meer goede gewoontes die je als basisaanpak kunt proberen!

lees meer »

Psoriasis verhoogt risico op hart- en vaatziekten

nieuws 3/11/2016

Patiënten met psoriasis hebben mogelijk een even groot risico op hart- en vaatziekten als patiënten met diabetes type 2. Uit onderzoek gepubliceerd in het vakblad JAMA Dermatology blijkt dat mensen met psoriasis net als diabetespatiënten vijf keer zo vaak ernstige aderverkalking hebben dan gezonde mensen, en dus een grotere kans op hart- en vaatziekten.

lees meer »

Video: Gordelroos

video 4/01/2018

Wist je dat gordelroos door hetzelfde virus wordt veroorzaakt als waterpokken? In deze animatie leggen we je meer uit over het ontstaan van de huidaandoening.

lees meer »

Puistjes? Dat heeft ook zijn voordelen

nieuws 5/11/2019

Gefrustreerd omdat je voor de spiegel weer een puist hebt ontdekt? Dan hebben Britse onderzoekers goed nieuws. Wie af en toe last heeft van puistjes, krijgt minder snel rimpels en lijkt dus een huid te hebben die minder snel veroudert.

lees meer »

Hoofdluis komt meer en meer voor in middelbare scholen

nieuws 13/09/2016

Behalve basisscholieren hebben ook middelbare scholieren en kinderen onder 4 jaar regelmatig last van hoofdluis. Dat blijkt uit het onderzoek LuisThuis? van het Nederlandse RIVM. Aan het onderzoek deden in totaal tweeduizend mensen mee. Gemiddeld meldde bijna 2 op de 10 deelnemers hoofdluis.

lees meer »
volgopfacebook

volgopinstagram