huidziekten

Nieuw veelbelovend geneesmiddel tegen psoriasis

nieuws 6/08/2019

Twee nieuwe studies bij bijna 2000 patiënten met milde tot ernstige psoriasis tonen aan dat het nieuwe geneesmiddel ustekinumab zeer effectief is om de ziekte onder controle te houden, nauwelijks bijwerkingen heeft en gemakkelijk in het gebruik is dan de bestaande middelen.

lees meer »

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.

Poly- en dermatomyositis

Poly- en dermatomyositis
dossier 23/09/2022

Polymyositis is een ziekte waarbij de spieren ontsteken, waarschijnlijk ten gevolge van auto-immuunreacties. Wanneer polymyositis samengaat met een bepaald soort huidontstekingen spreekt men van dermatomyositis (derma = huid).

lees meer »

Veroorzaakt melk acne?

nieuws 16/10/2018

Jongeren die dagelijks een of meer glazen melk drinken, hebben meer kans op acne dan jongeren die zelden of nooit melk drinken.

lees meer »

Open been, toch blijven lopen

nieuws 5/12/2019

Mensen met een open been weten vaak niet dat een actief gebruik van de kuitspier de wondgenezing bevordert en preventief werkt. Dat blijkt uit onderzoek aan het UMC St Radboud in Nijmegen.

lees meer »

Haartransplantatie

dossier 4/11/2019

De transplantatie van eigen haarwortels, ofwel het herverdelen van lichaamseigen haarzakjes uit de haarkrans naar onbehaarde gebieden, heeft door gebruik van een microchirurgisch procédé een duidelijke kwaliteitsverbetering ondergaan.

lees meer »

Toename van ziekte van Lyme

nieuws 10/05/2019

Volgens het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is er een toename van met de ziekte van Lyme besmette teken.

lees meer »

Meeste gevaarlijke teken in de duinen

nieuws 10/05/2019

Pas op in de duinen, want daar zitten de gevaarlijkste teken. De duinteken blijken het vaakst besmet met de borrelia bacterie, die bij mensen de ziekte van Lyme kan veroorzaken.

lees meer »

Ziekte van Orf of ‘zere bekjes’-ziekte (ecthyma contagiosum )

dossier 14/03/2022

De ziekte van Orf, ecthyma contagiosum of ‘zere bekjes’-ziekte is een eerder onschuldige maar zeer besmettelijke huidinfectie die vooral bij jonge schapen en geiten voorkomt, maar die ook de mens kan besmetten. Het verantwoordelijke orf- of ecthyma-virus behoort tot de pokkenfamilie.

lees meer »

Dermatophilose

dossier 12/05/2021

Dermatophilose is een vrij onschuldige huidaandoening die wordt veroorzaakt door Dermatophilus congolense, een algemeen voorkomende bacterie. De aandoening wordt op de mens overgebracht via direct contact met de aangetaste huid van besmette dieren.

lees meer »

Aantal huidkankers is sterk gestegen

nieuws 12/08/2019

Het aantal kwaadaardige huidkankers of melanomen is de voorbije tien jaar zo goed als verdubbeld. Jaarlijks zijn er zo'n 1.500 nieuwe gevallen, dat zijn er 800 meer dan tien jaar geleden, staat in de Artsenkrant.

lees meer »

Vlekziekte of visroos

Vlekziekte of visroos
dossier 5/11/2019

Vlekziekte is een besmettelijke ziekte die vooral bij varkens, maar ook bij pluimvee (kalkoenen...), lammeren, honden, en vissen voorkomt. Een andere naam is trouwens visroos. Ook de mens kan besmet worden.

lees meer »

Online psoriasistest

nieuws 15/09/2020

Sinds kort is er een online psoriasistest beschikbaar waarmee iedereen door het beantwoorden van enkele eenvoudige vragen zelf kan vaststellen of de huidproblemen een vorm van psoriasis zijn.

lees meer »

Behandeling van kloofjes in de anus (fissura ani)

Behandeling van kloofjes in de anus (fissura ani)
dossier 7/08/2019

Fissura ani betekent kloofje of scheurtje in het slijmvlies van de anus. De kloofjes beginnen inwendig, bij de overgang van het darmslijmvlies in het anusslijmvlies en lopen dan naar buiten door, tot in de rand van de anus.

lees meer »
volgopfacebook

volgopinstagram