Veroorzaakt melk Multiple Sclerose (MS)?

123-glas-melk-vallen-05-17.jpg

nieuws

Melk drinken kan een rol spelen bij de ontwikkeling van multiple sclerose (MS). Het gaat om een samenspel van viraal DNA in melk, het herpesvirus en een tekort aan vitamine D. Dat schrijft Nobelprijswinnaar Harald zur Hausen in een artikel in eos-wetenschap. 

Volgens Harald zur Hausen bevat koemelk DNA dat niet van de koe zelf afkomstig is, maar vermoedelijk van virussen waarmee de dieren ooit besmet raakten. Als wij melk drinken, raken ook wij besmet met dat viraal DNA. Dat kan op zich geen kwaad. Behalve als je ooit ook besmet raakte met het herpesvirus en als je ook nog eens een tekort hebt aan vitamine D.

Het herpesvirus veroorzaakt onder meer klierkoorts. Negen op de tien onder ons zijn drager van dat virus. Een vitamine D-tekort loop je op als je te weinig wordt blootgesteld aan zonlicht. Zowel het herpesvirus als het viraal DNA dat we als baby via koemelk binnenkrijgen, infecteert onze hersencellen. Een vitamine D-tekort leidt tot extra productie van de groeifactor TGF-ß, die de sluimerende herpesvirussen opnieuw actief maakt.

Daardoor gaat het viraal DNA uit runderen zich sterk vermenigvuldigen en infecteert het nabijgelegen cellen. Het immuunsysteem treedt op tegen deze infectie: er ontstaan ontstekingshaarden die typisch zijn voor multiple sclerose, waarbij de getroffen zenuwcellen uiteindelijk vernietigd worden. MS kan onder meer zorgen voor geheugenproblemen, spraakstoornissen, zwalpende bewegingen en verzwakte spieren.

Adviezen

Moeten we koemelk laten staan? Daarvoor is het voor de meesten onder ons te laat Harald zur Hausen. De infectie gebeurt in een heel vroege levensfase, vermoedelijk tijdens de eerste twee jaren van ons leven. 

Hij adviseert om baby’s lang borstvoeding te geven. Vooral tijdens het eerste levensjaar heeft moedermelk een beschermend effect. Daarna kan een kind zelf antilichamen aanmaken, waardoor een besmetting met viraal DNA uit melk waarschijnlijk niet meer zo gevaarlijk is.

Voor alle duidelijkheid: in ons land raadt onder meer Kind & Gezin het gebruik van koemelk af voor kinderen jonger dan drie jaar. Tot die leeftijd krijgen kinderen bij voorkeur een aangepaste melkvoeding tot de leeftijd van 3 jaar. Het gaat dan om, in volgorde, startvoeding, opvolgvoeding en groeimelk. Het is immers vrijwel onmogelijk voor baby's en peuters om met uitsluitend gewone koemelk binnen de Europese en Belgische voedingsaanbevelingen betreffende eiwit-, ijzer- en vitamine D-inname te blijven.

Bronnen
www.eoswetenschap.eu/voeding
www.kindengezin.be/voeding-en-beweging


Laatst bijgewerkt: augustus 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram