Bijensteektherapie heeft geen effect bij MS-patiënten

nieuws In een klinische studie is met MRI-onderzoek aangetoond dat bijensteektherapie geen effect heeft op de ziekteactiviteit in de hersenen van patiënten met Multiple Sclerose (MS). Het aantal nieuwe haarden van ziekteactiviteit was niet verschillend tussen de periode zonder behandeling en de periode van de bijensteekbehandeling. Ook was er bij de deelnemers geen verschil in het aantal aanvallen, de neurologische beperkingen, de graad van invaliditeit, de vermoeidheid en de kwaliteit van leven. Opmerkelijk is dat de meerderheid van de personen die deelnamen aan het onderzoek wel baat dacht te hebben bij de behandeling.
De studie is uitgevoerd door dr. Taco Wesselius van het Gemini Ziekenhuis in Den Helder, samen met neurologen van het Universitair Medisch Centrum Groningen en het Universitair Medisch Centrum in Leiden.
Aan het onderzoek namen 26 MS-patiënten deel. Na een gewenningsperiode kregen de deelnemers onder medische begeleiding gedurende een half jaar drie maal per week twintig bijensteken toegediend door een imker. Om de zes weken werd een MRI scan van de hersenen gemaakt. Deze methode liet toe om in een periode van zes maanden een uitspraak te doen of een interventie de ziekteactiviteit van MS al dan niet afremt. De belangrijkste parameter hierbij is het aantal nieuwe haarden van ziekteactiviteit die op de MRI van de hersenen verschijnt. De deelnemende personen werden gesplitst in twee groepen. De eerste groep startte met bijensteken gedurende zes maanden, de volgende zes maanden kregen ze geen behandeling. De tweede groep kreeg de eerste zes maanden geen behandeling en kreeg de laatste zes maanden de bijensteektherapie.
Omdat de mogelijkheden van de klassieke geneeskunde beperkt zijn zoeken mensen met Multiple Sclerose vaak hun toevlucht tot alternatieve geneeswijzen. Bijensteektherapie wordt wereldwijd voor MS toegepast, hoewel de mogelijke effectiviteit nog nooit wetenschappelijk was onderzocht. Bijensteektherapie is een potentieel gevaarlijke therapie omdat allergische reacties kunnen ontstaan die in ernstige gevallen een dodelijke afloop kunnen hebben. Over de werking van bijengif doen al vele jaren positieve verhalen de ronde en veel MS-patiënten denken eraan om deze behandeling te proberen. Nu beschikt de potentiële gebruiker in ieder geval over wetenschappelijk onderbouwde informatie dat deze behandeling niet geschikt is voor MS.

Lees ook: Alles wat je moet weten over Multiple Sclerose (MS)

bron: Universitair Medisch Centrum Groningen

Laatst bijgewerkt: augustus 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram