Er zijn naar schatting 900.000 Belgen die met chronische pijn leven. In België zijn er gelukkig meerdere pijncentra die door de overheid worden gesubsidieerd. In zo’n centrum leert een patiënt beter omgaan met pijn, wat vaak bijdraagt tot een kwaliteitsvoller leven.
Met een parkeerkaart voor personen met een handicap kan je (meestal gratis) parkeren op voorbehouden plaatsen. Dat kan zowel als chauffeur of als passagier. Zowel volwassenen als kinderen kunnen recht hebben op een parkeerkaart.
BACHI, Roularta HealthCare en Smart I.T. Systems organiseren samen de ‘Consumer Healthcare Communication Awards’ (CHCA). Deze wedstrijd bekroont de beste reclamecampagnes voor (niet terugbetaalde en niet voorgeschreven) gezondheidsproducten naar het brede publiek.
Welke vaccinaties je al kreeg, welke medicatie je moet nemen, wat de groeicurves van je baby zijn ... Dit soort gezondheidsgegevens kan je snel, gebruiksvriendelijk en ook mobiel raadplegen via de online toepassing MyHealthViewer.
Als werknemer heb je het recht om enkele dagen per jaar zonder een attest een dag afwezig te zijn. Je hoeft voor die dagen ook geen verlof op te nemen, maar de werkgever kan wel een controlearts sturen om te controleren of je echt ziek bent. Dat is ook zo bij langdurige afwezigheid.
Natuurlijk wensen we jullie vandaag een goede gezondheid, zoals dat de gewoonte is bij het begin van het nieuwe jaar.
Alleen doen wij dat ook alle andere dagen van het jaar. Want gezondheid, dat is net wat onze redactie bezighoudt.
Om borstkanker in een vroege fase op te sporen, organiseert de Vlaamse Overheid het bevolkingsonderzoek borstkanker. Dat houdt in dat je elke twee jaar gratis een screeningsmammografie kan laten nemen. Hoe verloopt het onderzoek? En wie kan deelnemen?
De Vlaamse regering steekt ruim een miljoen euro in de verdere uitbouw van ambulante verslavingszorgcentra, zo kondigt Vlaams minister van Welzijn en Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) zondag aan, naar aanleiding van de dag van de geestelijke gezondheid.
Van de 5.000 Vlaams re-integratietrajecten voor langdurig zieken zijn er vandaag maar 3.600 ingevuld. Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V) belooft nu zo snel mogelijk een actieplan voor te leggen aan de Vlaamse regering.
Een pak meer Vlamingen namen in 2020 contact op met Tele-Onthaal, 1712, Nupraatikerover.be, CAW en JAC, Stop it Now! en de Druglijn. Enkel 1813, de zelfmoordlijn, kende het afgelopen jaar geen stijging.
In de Belgische regelgeving is ruimte om een vrijstelling aan te vragen voor het dragen van een mondmasker om medische redenen. Afhankelijk van de situatie van de patiënt, zal deze persoon in plaats daarvan een gelaatsmasker of helemaal geen masker hoeven te dragen.
‘Er zijn nog geen legale en betrouwbare zelftests in Europa’, zegt viroloog Steven Van Gucht in de persconferentie van het Crisiscentrum. ‘Koop ze niet. Ze kunnen de verspreiding van het virus in de hand werken.’
De Vlaamse Gemeenschap en de Federatie Wallonië-Brussel bieden sinds 1 september 2019 het vaccin tegen humaan papillomavirus (HPV) ook gratis aan voor jongens in het eerste jaar (Vlaamse Gemeenschap) of tweede jaar (Federatie Wallonië-Brussel) secundair onderwijs.
Om de Belgische bevolking correct te informeren over de laatste stand van zaken over het coronavirus en verspreiding van fake news tegen te gaan, heeft de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid (FOD Volksgezondheid) een website opgestart.
In het nieuwe regeerakkoord werd een goede mondhygiëne opgenomen als nieuwe gezondheidsdoelstelling, zowel voor kinderen als voor mensen die verblijven in residentiële zorgsettings.
Op 1 oktober 2019 treedt een nieuwe vorm van verlof in werking: het verlof voor mantelzorgers. Dit is een thematisch verlof dat kan worden toegekend aan een werknemer die erkend is als mantelzorger.
Zelfstandigen die minstens een week niet kunnen werken omdat ze ziek zijn of een ongeval hadden, kunnen sinds 1 juli 2019 de eerste dag een uitkering krijgen. Dat zegt het Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering (Riziv).
De Hoge Gezondheidsraad heeft nieuwe aanbevelingen gepubliceerd over het basisvaccinatieschema voor gezonde kinderen, jongeren en volwassenen. De enige belangrijke wijziging is de verlaging van de leeftijd van de tweede dosis van MBR naar 7-9 jaar in plaats van op 10-13 jaar.
Domperidon, een middel dat gebruikt wordt bij misselijkheid en braken, mag niet meer gebruikt worden bij zuigelingen, kinderen jonger dan 12 jaar en jongeren met een lichaamsgewicht van minder dan 35 kg omdat het weinig of geen effect heeft én kan leiden tot hartritmestoornissen.
Om het melden van bijwerkingen door patiënten te stimuleren is er nu ook een online meldingsformulier voor patiënten beschikbaar. Als patiënt kan je dit formulier online invullen en versturen, wat veel gebruiksvriendelijker is dan de bestaande meldingsmogelijkheden.
Het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) lanceert een informatiecampagne om gezondheidszorgbeoefenaars en hun patiënten te informeren over medische hulpmiddelen.
Mijngezondheid is een online gezondheidsportaal, ook wel "Personal Health Viewer" genoemd. Via deze centrale toegangspoort krijg je zicht op verschillende persoonlijke gegevens over je gezondheid en over gezondheid in het algemeen.
Zeven Vlaamse ziekenhuizen stellen zich op hun website voor als borstkliniek, hoewel ze daar wettelijk niet voor erkend zijn. Kom op tegen Kanker trekt aan de alarmbel.
Het IACSSO waarschuwt in een brochure dat steeds meer sektes steeds vaker actief zijn op het vlak van welzijn en gezondheid, en dat die handelwijze zeer doeltreffend is om mensen in te palmen.
Een Europees project met onder meer de UGent en de VUB zal de komende jaren een applicatie ontwikkelen die mensen met kanker en hun naasten bijstaat tijdens de ziekte. Uniek is dat niet enkel de patiënt centraal staat, maar ook de mantelzorger.