Gerelateerde artikels
Vol-au-vent burger
recepten
Vol-au-vent is top of mind als het gaat over ons culinair erfgoed. Zo’n typisch heerlijk omagerecht, geserveerd in een videetje, vergezeld van frietjes en misschien nog een paar blaadjes sla of cressonette. Deze hippere en romige versie van de vol-au-vent komt in de vorm van een burger op je bord. Ideaal om te maken als je wat restjes kip in huis hebt.
Kooktijd: 20 minuten
Materiaal: 1 pan
Ingrediënten voor 2 personen
20 g peterselie
een paar druppels citroensap
2,5 el mayonaise
100 g oesterzwam
1,5 el boter
peper en zout
1 klein teentje knoflook
1 el bloem
200 ml volle room
half kippenbouillonblokje
½ tl nootmuskaat
150 g restjes van kip (van ’t spit of uit de oven)
stuk ijsbergsla (of Romeinse/little gem)
2 burgerbroodjes
optioneel: bickyuitjes of frietchips
Bereiding
- Snijd de peterselie fijn en roer met een paar druppels citroensap onder de mayonaise.
- Scheur de oesterzwammen en bak krokant in de boter. Kruid met peper en zout. Voeg na 1 minuut een fijngeperst teentje look toe.
- Bestrooi de oesterzwammen met bloem en laat 30 seconden meebakken. Voeg de room toe, verkruimel het bouillonblokje erbij en kruid met nootmuskaat. Scheur de kip in reepjes en voeg toe.
- Laat op een zacht vuurtje 1 minuut inkoken tot een dikke saus die rond de kip en oesterzwammen zit.
- Snijd de sla in fijne sliertjes.
- Rooster of bak de broodjes krokant in een pan of in de oven. Beleg met de mayo, de salade en een lepel van de vol-au-vent. Werk eventueel af met krokante uitjes.
uitgegeven door Borgerhoff & Lamberigts
Foto: Bram Debaenst
auteur:
Hilde Deweer,
lifestylejournalist