Parkeerkaart voor personen met een handicap aanvragen

In dit artikel
Parkeerkaart voor personen met een handicap aanvragen

dossier

Met een parkeerkaart voor personen met een handicap kun je (meestal gratis) parkeren op voorbehouden plaatsen. Dat kan zowel als chauffeur of als passagier. Zowel volwassenen als kinderen kunnen recht hebben op een parkeerkaart. De kaart is strikt persoonlijk en kan dus enkel gebruikt worden indien de houder van de kaart door het geparkeerde voertuig vervoerd wordt of wanneer hij dit voertuig zelf bestuurt.

Lees ook: Wanneer heb je recht op een mantelzorgpremie?

Voorwaarden

123-parkeerplaats-handicap-1-05-18.jpg
Zowel kinderen als volwassenen kunnen een parkeerkaart krijgen. Je hebt recht op een parkeerkaart als:

  • je een blijvende invaliditeit hebt van 50 procent of meer (invaliditeit van de benen) of van 80 procent of meer (andere invaliditeit)
  • je oorlogsinvalide bent (burgerlijk of militair) met een invaliditeit van 50 procent of meer
  • je volledig verlamd bent aan de armen of beide armen werden geamputeerd
  • je gezondheidstoestand je zelfredzaamheid of je mobiliteit vermindert (als je ouder bent dan 18 jaar: 12 punten of meer (zelfredzaamheid) of minstens 2 punten (mobiliteit), of je hebt 2 punten gekregen in de categorie "verplaatsing")
  • Je toelating hebt van de adviserend geneesheer van het ziekenfonds om een mobiliteitshulpmiddel (scooters en driewielers komen niet in aanmerking) aan te kopen.

Lees ook: Waar en hoe kan je een witte stok kopen?

Hoe aanvragen?

Aanvragen voor de parkeerkaart gebeuren via deze website van de FOD Sociale Zekerheid.
Voor hulp bij de aanvraag kun je terecht bij een kennis of familielid. Met jouw eID en pincode kunnen ze de aanvraag helpen indienen. Je kan ook terecht bij je gemeente, bij het OCMW, de sociaal assistenten van de DG Personen met een handicap of bij de dienst maatschappelijke hulp van je ziekenfonds. In bepaalde gevallen is een volmacht mogelijk waardoor iemand uit je omgeving de aanvraag kan indienen met zijn eigen eID.

  1. Je hebt een medische erkenning van je handicap en voor de parkeerkaart? Je doet de online aanvraag bij de FOD Sociale Zekerheid, Directie-Generaal Personen met een Handicap. Je hoeft zelf geen attesten op te sturen, de dienst Personen met een Handicap vraagt die rechtstreeks op bij de betrokken diensten.
  2. Je hebt een medische erkenning van je handicap maar nog niet voor de parkeerkaart? Je doet de aanvraag bij de FOD Sociale Zekerheid, Directie-Generaal Personen met een Handicap. Je krijgt de parkeerkaart pas na een nieuwe medische evaluatie. Die evaluatie kan ook gevolgen hebben voor je andere sociale rechten.
  3. Je hebt de goedkeuring van de adviserend-geneesheer van je mutualiteit? Neem contact op met je ziekenfonds. Zij zullen het formulier 'Verklaring van de adviserend-geneesheer' naar de FOD Sociale Zekerheid, Directie-Generaal Personen met een Handicap sturen. Je krijgt je parkeerkaart toegestuurd als mobiliteitshulpmiddel (bijv. rolstoel) erkend is. Zo niet, zal je uitgenodigd worden voor een medisch onderzoek.
  4. Je hebt nog geen medische erkenning van je handicap? Dan moet je de eerst de online vragenlijst invullen op de website van de FOD Sociale Zekerheid, Directie-Generaal Personen met een Handicap om een erkenning aan te vragen.
  5. Je hebt een parkeerkaart van beperkte duur en wilt die verlengen? Parkeerkaarten van bepaalde duur worden niet automatisch verlengd. Vraag 6 maand voor het vervallen van je parkeerkaart een verlenging aan via via het digitale loket My Handicap.

Lees ook: Hoe kan je online je vaccinatiegegevens bekijken?

Regels parkeerkaart

Je mag overal in België en in het buitenland parkeren op plaatsen die voorbehouden zijn voor personen met een handicap. De voorbehouden plaatsen worden aangeduid met het blauw verkeersbord E9a ("P") met het wit pictogram dat een persoon met een handicap in een rolstoel voorstelt of aangevuld met het onderbord waarop dit pictogram is afgebeeld. Dit pictogram mag, in witte kleur, op het wegdek gereproduceerd worden.

  • Onderteken voor gebruik je kaart in het daarvoor voorziene vakje. De kaart is persoonlijk en mag niet gebruikt worden als je zelf niet in het voertuig zit. Leg de kaart vooraan in het voertuig op het dashboard zodat de voorzijde van de kaart met het symbool van de rolstoel goed zichtbaar is.
  • Je kunt voor onbeperkt duur parkeren op plaatsen waar de parkeerduur beperkt is (blauwe zone). 
  • Indien er een parkeerverbod geldt, is dit ook voor personen met een handicap van toepassing.
  • Sommige steden en gemeenten voorzien een aantal parkeerplaatsen die voorbehouden zijn voor hun bewoners. Je parkeerkaart voor personen met een handicap alleen is dan niet voldoende. Je kunt de bewonersplaatsen herkennen aan het "P-bord", met als onderbord "bewoners". Dit bord staat altijd aan het begin en aan het einde van de parkeerzone.
  • In bepaalde steden en gemeenten mag je met de kaart ook gratis parkeren, maar dat verschilt sterk van stad tot stad. Informeer bij de stad of gemeente wat de plaatselijke regels zijn. 
  • In of op publieke/commerciële betaalparkings of parkings van bijvoorbeeld de NMBS waar betalend parkeren geldt, zijn er vaak wel voorbehouden plaatsen voor gehandicapten, maar betaal je ook met een gehandicaptenkaart het geldende tarief - net als andere bestuurders.
  • Ook in het buitenland kun je de kaart gebruiken. Richt je tot de ambassade van het land waar je naartoe gaat voor meer informatie. Voor Europese bestemmingen kun je via een tool van de Europese Commissie de plaatselijke regels voor parkeerkaarten voor personen met een handicap opzoeken.

Bronnen:
https://handicap.belgium.be
https://www.vlaanderen.be


Laatst bijgewerkt: augustus 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram