Geneesmiddel tegen obesitas Saxenda: beperkt effect en risico op bijwerkingen

In dit artikel
Geneesmiddel tegen obesitas Saxenda: beperkt effect en risico op bijwerkingen

dossier

Liraglutide (commerciële naam: Saxenda) is een geneesmiddel tegen obesitas dat sinds 2016 op de Belgische markt is. Volgens het Belgisch Centrum voor Farmacotherapeutische informatie (BCFI) heeft dit middel slechts een beperkt en tijdelijk effect en kan het ernstige bijwerkingen hebben.


Lees ook: Elke dag een spuitje om te vermageren?

Geneesmiddelen tegen obesitas

In het algemeen is de rol van geneesmiddelen bij de behandeling van obesitas zeer beperkt. Liraglutide is een hormoonachtige stof (het incretinehormoon glucagon-like peptide-1 of GLP-1) die de maaglediging vertraagt en de voedselinname vermindert. Het wordt (in een lagere dosis) ook gebruikt bij de behandeling van diabetes type 2. Het middel moet dagelijks worden ingespoten. Het kan op voorschrift van een arts gebruikt worden:

  • als aanvulling op een caloriearm dieet en verhoogde lichamelijke activiteit
  • bij volwassen patiënten met een aanvankelijke Body Mass Index (BMI) van =30 kg/m² of 27 kg/m² tot 30 kg/m² , bij wie tevens sprake is van minimaal één gewichtsgerelateerde aandoening (bv. diabetes, hoge bloeddruk, slaapapneu...)

Behandeling met liraglutide moet worden stopgezet na 12 weken als de patiënt op de dagdosering van 3,0 mg niet ten minste 5% van zijn aanvankelijke lichaamsgewicht is kwijtgeraakt. Liraglutide wordt niet terugbetaald door de ziekteverzekering. 

Mogelijke bijwerkingen 
Mogelijke nevenwerkingen van liraglutide zijn onder meer:

  • maag- en darmklachten (misselijkheid, braken, constipatie, diarree...)
  • galstenen;
  • nierproblemen
  • ontsteking van de pancreas (pancreatitis)
  • schildklierstoornissen

Mensen met een schildkliertumor mogen het middel niet krijgen, en het wordt afgeraden bij mensen met ernstige lever- of nierinsufficiëntie. 

Lees ook: Is diabetesmedicijn Ozempic een wondermiddel om snel gewicht te verliezen?

Zorgt Saxenda echt voor (langdurig) gewichtsverlies?

Beperkt effect 
Volgens het BCFI tonen studies dat liraglutide tot een gering gewichtsverlies (gemiddeld 5 % na één jaar) leidt. Eén studie wijst op een gemiddeld gewichtsverlies van ongeveer 8 % na één jaar. Dit komt overeen met 5,6 kg extra gewichtsverlies ten opzichte van placebo. Ook als men zich enkel baseert op deze studie blijft voor het BCFI de plaats van liraglutide bij de aanpak van obesitas beperkt. Ook omdat het gewicht opnieuw toeneemt bij het stoppen van de behandeling. Bovendien is tot nu toe niet aangetoond dat het middel ook een gunstig effect heeft op de complicaties van obesitas. 

Lees ook: Obesitaschirurgie: Hoeveel kost een maagverkleining?

Bronnen:
http://www.bcfi.be
http://www.medicijnbalans.nl


Laatst bijgewerkt: januari 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram