Gratis borstonderzoek voor vroege opsporing van borstkanker
In dit artikel
Gratis borstonderzoek voor vroege opsporing van borstkanker
dossier
Om borstkanker in een vroege fase op te sporen, organiseert de Vlaamse Overheid het bevolkingsonderzoek borstkanker voor vrouwen tussen 50 en 69. Dat houdt in dat je elke twee jaar gratis een screeningsmammografie kan laten nemen. Je kan ook kiezen voor individuele vroege opsporing, maar dan betaal je zelf het remgeld. Bij beide opsporingsvormen moet je de voor- en nadelen goed afwegen.
Lees ook: Mammografie: voortijdige opsporing van borstkanker
Hoe verloopt het bevolkingsonderzoek borstkanker?
Tijdens het onderzoek maakt men twee mammografieën per borst. Onafhankelijk van elkaar zullen twee radiologen deze mammografieën lezen. Soms is er nog een derde radioloog nodig. Na een paar weken ontvang je het resultaat per brief. In sommige gevallen wordt er extra onderzoek (bijvoorbeeld een echografie) uitgevoerd.
Meestal zijn geen problemen te zien op de mammografie. Er is dan geen verder onderzoek nodig tot de volgende afspraak twee jaar later. Als er sprake is van een afwijking, dan zal je (huis)arts extra onderzoeken aanraden om borstkanker uit te sluiten. Volgens een rapport van het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg zijn er per 1000 vrouwen gemiddeld 46 vrouwen voor wie verder onderzoek aangewezen is. Bij 4 van hen wordt borstkanker gevonden.
Lees ook: Screening: voor welke kankers bestaat vroege opsporing?
Wie kan deelnemen?
Als je tussen 50 en 69 jaar bent en in Vlaanderen woont, kan je op twee manieren deelnemen aan het bevolkingsonderzoek:
- Je wacht op de uitnodiging van het Coördinatiecentrum
- Je neemt zelf het initiatief en praat hierover met je huisarts die je alle informatie zal geven. Hij of zij kan je een voorschrift geven voor een screeningsmammografie.
Als je bent aangesloten bij een mutualiteit, is het onderzoek bovendien kosteloos. Zijn er na de screeningsmammografie nog extra onderzoeken nodig, dan moet je voor die extra onderzoeken wel remgeld betalen.
Lees ook: Wanneer is borstkankerscreening voor jonge vrouwen aan te raden?
Wat is het verschil met individuele vroege opsporing?
Bij individuele vroege opsporing voor borstkanker krijg je van je arts een voorschrift voor een mammografie bij een radioloog. Die radioloog bekijkt de mammografie en zal je meteen het resultaat meedelen. Vaak voert men gelijktijdig ook een echo en een klinisch borstonderzoek uit.
De nadelen van deze manier van opsporing zijn dat er geen georganiseerde kwaliteitsbewaking is (bijvoorbeeld van de stralingsdosis). Je mammografie wordt daarnaast maar door één radioloog bekeken, waardoor de garantie dat hij de kanker vindt, kleiner is. Bij individuele opsporing moet je bovendien remgeld betalen.
Lees ook: Dertig feiten en misverstanden over borstkanker
Voor- en nadelen van vroege opsporing
Het belangrijkste voordeel van vroege opsporing is een grotere kans op genezing. Bovendien zijn zware behandelingen minder vaak nodig. Maar er zijn ook enkele nadelen aan verbonden:
- Soms ontdekt men borstkankers die zonder vroege opsporing nooit tot klachten zouden leiden. Aangezien artsen niet kunnen voorspellen of een gevonden kanker een sluimerend karakter heeft of niet, behandelen ze alle ontdekte tumoren.
- Niet alle borstkankers kan men detecteren via vroege opsporing. Je moet dus ook na het onderzoek waakzaam blijven. Raadpleeg je arts als je tussen twee opsporingsonderzoeken door een afwijking aan de borst vaststelt.
- Soms is er na het onderzoek nog bijkomend onderzoek nodig. Als dat vervolgens normaal blijkt, was je onnodig ongerust.
Volgens Stichting tegen Kanker zijn de voordelen van vroege opsporing belangrijker dan de nadelen voor vrouwen tussen 50 en 69 jaar. Je kan je eigen situatie evalueren in samenspraak met je huisarts.
Voor meer info over de organisatie van het bevolkingsonderzoek kan je terecht op www.bevolkingsonderzoek.be. Het Centrum voor Kankeropsporing kan je gratis bellen op het nummer 0800 60 160.
Bronnen:
auteur:
Sara Claessens,
gezondheidsjournalist