Een verzamelnaam voor spier- en ligamentletsels zonder verplaatsing of fractuur. Een verstuiking is een gewrichtsletsel waarbij sommige van de vezels van een ondersteunend ligament beschadigd zijn maar het ligament niet doorgescheurd is. Een verrekking is een overrekking of overbelasting van een deel van de spiermassa.
Wanneer men de voet omslaat, dan kunnen de ligamenten of gewrichtsbanden rond je enkel uitrekken of zelfs scheuren. Dit noemt men een verstuiking of verzwikking.
ADVERTORIAL
Wie last heeft van een verstuiking, verrekking, kneuzing of ontsteking grijpt al snel naar ontstekingsremmers om de pijn en zwelling te verminderen. Uit onderzoek blijkt dat dit toch niet per se de beste manier is om zo’n kwetsuur of een ontsteking aan te pakken.
Een kniezwelling kan verschillende oorzaken hebben, gaande van een specifiek letsel tot een medische aandoening zoals artritis. Afhankelijk van de oorzaak is de zwelling kortdurend en kan je ze thuis zelf behandelen. Maar mogelijks gaat het om een chronische aandoening en heb je medische zorg nodig.
Als eerstehulpverlener is het niet altijd gemakkelijk om het verschil te zien tussen een kneuzing, verstuiking, ontwrichting of breuk. Hoe kan je de letsels van elkaar onderscheiden? En wat kan je doen om te helpen?
Voor acute spier- en gewrichtspijnen en bij chronische pijnlijke gewrichten ten gevolge van slijtage van het kraakbeen bij artrose worden zowel pillen als lokale ontstekingsremmers in de vorm van gels, crèmes, zalf en pleisters, aanbevolen.
Bij een verstuikte of omgeslagen enkel (enkeldistorsie) heeft oefentherapie bij een kinesist weinig nut. Dat schrijft het vakblad Huisarts en Wetenschap op basis van een Canadees onderzoek.
De onderzoekers volgden ruim 500 patiënten met een gewone enkeldistorsie,
Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum LUMC hebben een model ontworpen dat helpt bij het bepalen of een patiënt met een been in het gips risico loopt op veneuze trombose.
Uit nieuw onderzoek aan de Vrije Universiteit Amsterdam blijkt dat het gebruik van een enkelbrace tijdens sport het meest effectief is om herhaalde enkelverstuikingen te voorkomen.
Een enkelblessure is een van de meest voorkomende sportblessures.
Een enkelverstuiking of -distorsie wordt nog te vaak eerst met beeldvorming (röntgenfoto) benaderd om een eventuele breuk op te sporen, en volledig geïmmobiliseerd met gips.
Wanneer u de voet omslaat, dan kunnen de gewrichtsbanden rond het enkelgewricht uitrekken of zelfs scheuren. Dit noemt men een verstuiking of verzwikking.