8 op 10 studenten nemen medicatie tijdens examens
nieuws
Uit een rondvraag van de Christelijke Mutualiteit bij meer dan 3.000 studenten van de Gentse Universiteit en de Arteveldehogeschool blijkt dat negen op tien studenten last heeft van psychische ongemakken tijdens de examenperiode en dat acht op de tien jongeren medicatie neemt om deze ongemakken te verhelpen.
57,2% voelt zich oververmoeid, 46,6% is prikkelbaarder dan anders, 32,8% heeft last van hoofdpijn en 29,5% van slaapstoornissen.
17% van de studenten slikt tijdens de examenperiode dagelijks of meerdere keren per week medicijnen, 63% slikt zelden. Van degenen die vertrouwen op medicatie, neemt 56% vitamine- of mineralenpreparaten, 30% pijnstillers en 26% concentratieverhogende middelen. Het gebruik van stimulerende of pepmiddelen lijkt met 4% mee te vallen. Het slikgedrag van 72% van de studenten blijft beperkt tot één middel. Kijk je naar het geslacht dan valt op dat vrouwen meer slaap- en kalmeermiddelen gebruiken (11% tegenover 7%) en minder stimulerende of pepmiddelen (3% tegenover 10%) dan mannen.
Op de vraag hoe ze in aanraking kwamen met de middelen, antwoordde 55% via de ouders. Drie op de tien ondervraagden wendt zich rechtstreeks tot de apotheek en 15% bevoorraadt zich bij vrienden. Opmerkelijk is dat een huisarts er vrijwel nooit aan te pas komt.
De reden waarom studenten deze middelen nemen is verschillend: 35,5% wil de prestaties verhogen, 25,6% de stress verminderen en 21,8% wil de zenuwen de baas blijven. 15% vindt het gewoon bij deze periode horen. Op de vraag of ze ook buiten de examenperiode medicatie gebruiken reageerde 16,5% positief. Ruim twee derden van het aantal studenten gebruikt meer cafeïnehoudende dranken - zoals koffie en cola - dan anders, een derde zoekt hun heil in energiedrankjes.