Gerelateerde artikels
Wijn proeven voor beginners
dossier
Wijn proeven is een kunst die verder gaat dan enkel het drinken van wijn. Het draait om het bewust ervaren van aroma’s, smaken en texturen om zo de kwaliteit en het karakter van een wijn te begrijpen. Door een aantal simpele stappen te volgen, kan iedereen een betere wijnkenner worden.
Lees ook: Hoe lees je het etiket op een fles wijn?
Hoe moet je wijn proeven?
Om een wijn goed te beoordelen, zijn er verschillende stappen die je kunt volgen.
- Begin met het bestuderen van het etiket op de fles. Hierop vind je belangrijke informatie zoals de herkomst, de druivensoort, het jaartal en het alcoholpercentage, die je al een idee geven van wat je kunt verwachten.
- De serveertemperatuur speelt een cruciale rol bij het proeven van wijn. Voor een optimale smaakervaring wordt aangeraden de wijn te serveren tussen 10 en 16°C, afhankelijk van het type. Mousserende, witte en roséwijnen komen het best tot hun recht wanneer ze koeler worden geserveerd dan rode wijnen. Tot slot heeft ook het wijnglas invloed op de smaakbeleving. Een ruim, tulpvormig glas is ideaal om de aroma’s goed tot hun recht te laten komen.
- Vervolgens is de kleur van de wijn een belangrijk kenmerk. Bij witte wijn geldt: hoe geler de kleur, hoe ouder de wijn. Rode wijn daarentegen wordt met de jaren bruiner. Een jonge rode wijn heeft vaak een diepe kleur, terwijl een oudere wijn een bruinrode rand vertoont. Als de rand van de wijn donkerrood of bruinig is, betekent dit dat de wijn op dronk is.
- Daarna is het tijd om de wijn in het glas te walsen en de geur te analyseren. Als de geur naar kurk of azijn neigt, is de wijn waarschijnlijk niet meer goed. Een frisse, aangename geur duidt meestal op een wijn van goede kwaliteit.
- Neem nu een slokje, waarbij je wat lucht door de wijn laat gaan (slurpen mag!). Laat de wijn even in je mond om de smaak volledig te ervaren. Zoetheid proef je vooraan op de tong, zuurheid aan de zijkanten, bitterheid achteraan en een zoute toets in het midden, wat je bijvoorbeeld bij sherry kunt opmerken.
- Tot slot is de afdronk een belangrijke indicator van kwaliteit: hoe langer de aroma’s in je mond blijven hangen nadat je hebt doorgeslikt, hoe beter de wijn vaak wordt ervaren.
Lees ook: Waarom worden er sulfieten toegevoegd aan wijn?
Bronnen:
https://www.lekkervanbijons.be
https://www.belgischewijnbouwers.be
auteur:
Sofie Van Rossom,
gezondheidsjournalist