Gerelateerde artikels
Zijn bepaalde bieren goed voor de darmflora?
nieuws
Velen fronsten wellicht de wenkbrauwen toen professor Eric Claassen van de Universiteit van Amsterdam verklaarde dat het drinken van bieren hergist op fles goed kan zijn voor de darmflora, omwille van de probiotica die ze bevatten. Hij deed de opmerkelijke uitspraak tijdens een evenement van Yakult, zelf een producent van probioticadrankjes.
De Nederlandse professor verwees naar bieren die twee keer gefermenteerd worden, in plaats van één keer, door hergisting op fles. Die tweede fermentatie zorgt voor sterkere bieren met een drogere smaak. Bekende Belgische voorbeelden zijn Westmalle Tripel en Hoegaarden.
Bij de tweede fermentatie wordt een ander soort gist gebruikt dan bij traditionele bieren en die gist zou probiotische effecten hebben op onze spijsvertering, meer bepaald door het produceren van zuren die afrekenen met potentieel schadelijke bacteriën. “Zo krijg je een sterker bier dat heel gezond is”, vertelde Claassen.
Onduidelijkheid over probiotica
Hoewel aan probiotica vele gezondheidsbevorderende krachten worden toegeschreven, is het wetenschappelijk bewijs daarvoor nog beperkt en worden er tegenstrijdige resultaten opgetekend. Israëlische onderzoekers toonden in 2018 aan dat vele mensen weinig tot geen voordeel ondervinden van probiotica, die je o.a. ook aantreft in yoghurt en waarvoor verschillende supplementen bestaan, omdat de probiotica zich niet in hun darmen nestelen maar volledig worden uitgescheiden via de ontlasting.
Diezelfde wetenschappers ontdekten dat probiotica in sommige gevallen meer kwaad dan goed doen. Probioticasupplementen innemen na een antibioticakuur zou namelijk een evenwichtig herstel van de darmflora kunnen vertragen. De onderzoekers adviseren om te zoeken naar gepersonaliseerde probiotische behandelingen.
Impact van alcohol
En wat met de schadelijke effecten van alcohol? Claassen zelf verklaarde dat hij mensen geen vrijgeleide wilde geven tot het drinken van meer bier. Hij wees op het verslavingsgevaar en merkte op dat alcohol in hoge concentraties slecht is voor de darmen. Toch zou het volgens hem gezond zijn om per dag één bier hergist op fles te consumeren.
Daar vallen toch serieuze vraagtekens bij te plaatsen. In april vorig jaar nog stelde een grootschalige studie bij een half miljoen Chinezen dat ook wie weinig drinkt, meer risico loopt op hartinfarcten, hersenbloedingen en beroertes dan wie helemaal niet drinkt.
Belgische richtlijn
Ook de Belgische Hoge Gezondheidsraad (HGR) benadrukt in haar laatste richtlijn dat alcoholgebruik, zelfs met mate, altijd een negatieve impact heeft op de gezondheid. Het leidt niet alleen tot een stijging van het risico op ziektes, zoals cardiovasculaire aandoeningen en kanker, maar ook van het risico op verslaving, ongevallen en gewelddadig gedrag.
De HGR stelt tien standaardglazen alcohol per week als limiet, waarbij een standaardglas overeenkomt met een glas wijn van 10 cl of een pils van 25 cl. Een glas bier met een alcoholpercentage tussen de 8 en 12%, zoals een Westmalle Tripel, geldt echter als 2 tot 3 standaardglazen en dagelijkse consumptie daarvan lijkt dus allesbehalve een aanrader.
Bronnen:
https://www.independent.co.uk/
https://newsmonkey.be/
https://www.ajc.com/
https://www.demorgen.be/
http://www.bierschrijver.nl/
auteur:
Andy Furniere,
gezondheidsjournalist