Tweederde 12-jarigen drinkt alcohol
nieuws
Uit gegevens van de Vlaamse gezondheidsadministratie blijkt dat tweederde van de 12-jarigen ooit al alcohol heeft gedronken. Dat is erg veel wanneer men bedenkt dat alcohol op deze leeftijd een schadelijke invloed kan hebben op het ontwikkelingsproces van de hersenen. Daarbij komt dat wanneer men vroeger begint met het drinken het risico groter wordt om later afhankelijkheids- en andere alcoholgerelateerde problemen te ontwikkelen. Op 18 jaar is het percentage dat alcohol drinkt al opgelopen tot meer dan 90%.
Maar liefst 8 op de 100 Belgen gebruiken alcohol op een problematische manier. Overmatig drinken (meer dan 6 eenheden per dag) is vooral een mannenzaak. Het komt het vaakst voor bij jongeren van 15 tot 24 jaar: niet minder dan 42 % van de Vlaamse jongens tussen 15 en 24 jaar doen dit regelmatig. Dit percentage blijft echter hoog tot de leeftijd van 45 tot 54 jaar.
Alcoholmisbruik tast op termijn het ganse lichaam aan. De lever loopt ernstige schade op (ontsteking, vetopstapeling, cirrose), en ook de pancreas en de hersenen. Onderzoek toont aan dat er een verband is tussen alcoholgebruik en diverse vormen van kanker (mond, keel, slokdarm, lever, dikke darm, borst). Daarnaast eist alcohol een grote tol op het vlak van geestelijke gezondheid (afhankelijkheidsproblemen) en sociaal welbevinden (agressie, relatieproblemen, arbeids- en verkeersongevallen, werkloosheid…).
De netto maatschappelijke kost van alcohol in België werd recent berekend op bijna 4.5 miljard euro, wat neerkomt op 1.8% van het volledige BNP.