Jongeren en alcohol: hoeveel is te veel?
nieuws
Spoedafdelingen zien steeds jongere tieners met alcoholintoxicatie binnenkomen. Een op drie 17- tot 18-jarigen doet minstens een keer per maand aan bingedrinken, erg veel drinken op korte tijd. Nochtans is alcohol juist voor jongeren extra schadelijk. Wat kunnen we doen?
Tussen 2014 en 2017 was er een lichte daling in het aantal jongeren dat met een alcoholvergiftiging in het ziekenhuis belandt, maar de voorbije jaren lijkt deze trend zich niet verder te zetten. Integendeel. In 2017 noteerden de ziekenhuizen ruim zes opnames per dag van jongeren onder 18 jaar, sommigen amper 12 jaar oud.
UZA-kinderintensivist prof. dr. Jozef De Dooy is een van de artsen die aan de alarmbel trekt. Hij is actief in een onderzoeksgroep naar alcoholproblematiek bij jongeren en legt uit waarom hij zich grote zorgen maakt.
"Alcohol is voor niemand gezond, maar doordat jongeren nog in volle ontwikkeling zijn, kan alcohol een nefaste invloed hebben, voornamelijk op de ontwikkeling van de hersenen. Wie op jonge leeftijd met alcohol begint, heeft ook meer kans om er als volwassene verslaafd aan te raken."
Zijn advies voor ouders luidt dan ook om te praten met je kind(eren). "Bespreek samen vanaf wanneer je vindt dat een glas op een feestje kan. Bespreek wat er kan gebeuren op een fuif, hoe je kan omgaan met de sociale druk van zo’n situatie. Maar praat ook over de gevolgen van alcoholgebruik."
De Dooy pleit al lang voor een opvolgsysteem voor jongeren die ooit dronken in een ziekenhuis zijn beland. "Eens de alcohol uit hun systeem is, wandelen ze hier gewoon buiten. Een opvolgprogramma zoals in Nederland met aandacht voor medische, sociale en psychologische aspecten moet voorkomen dat die jongeren hervallen."
Wat zijn de gevolgen van overmatig alcoholgebruik voor jongeren?
Op korte termijn:
- sneller dan volwassenen een black-out krijgen of bewusteloos raken,?
- meer risicovol seksueel gedrag,?
- hoger risico op ongevallen, verwondingen, geweld en zelfverwonding,?
- verband met suïcide, depressie, spijbelen, verminderde schoolprestaties, vechten, vandalisme, kritiek van vrienden en gebroken vriendschappen,?
- ontwikkelingsstilstand bv. in het leren omgaan met succes en mislukkingen, het construeren van een eigen identiteit, ... ?
Op lange termijn:
- hersenschade: een verstoorde ontwikkeling in werkgeheugen, verbaal geheugen en aandacht na langdurig bingedrinken, ?
- meer kans op problematisch alcoholgebruik, ?
- meer kans op gebruik van tabak en drugs en ander probleemgedrag,?
- verhoogde kans op borstkanker (bij meisjes). ?
Bronnen:
http://www.maguza.be/gezond/p/artikel/jongeren-en-alcohol-hoeveel-is-te-veel
https://www.vad.be/
Laatst bijgewerkt: december 2019
Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.