Gerelateerde artikels
Hoe neem je de pil in tijdens een verre reis met uurverschil?
dossier
Bij vliegreizen naar verre landen is er vaak een tijdsverschil, soms van vele uren. Je moet rekening houden met deze tijdsverschuiving bij het innemen van de anticonceptiepil. Vliegen in noord- of zuidrichting geeft geen probleem. Vliegen in oost- of westrichting verkort of verlengt de dag.
• Indien er minder dan 3 uur tijdsverschil bestaat tussen het land van herkomst en het land van bestemming, dan neem je de pil op de plaats van bestemming in op hetzelfde tijdstip als thuis.
• Is het tijdsverschil méér dan 3 uur, zorg er dan voor dat er steeds 24 uur zit tussen twee pillen. Valt dat moment net midden in de nacht, kies dan een tijdstip dat zo dicht mogelijk bij die 24 uur komt. Liever altijd minder dan 24 uur tussen 2 pillen, nooit meer. Mocht het bijvoorbeeld zo zijn dat je 2.00 uur ‘s nachts exact 24 uur na je laatste slikmoment is, dan kun je ook twee uur eerder de pil innemen. Het is beter om binnen de 24 uur te blijven, dan er langere tijd overheen te laten gaan.Eenmaal op de plaats van aankomst probeer je zo snel mogelijk je pil in te nemen op het gewone tijdstip waarop je thuis de pil neemt, maar dan volgens de plaatselijke tijd.
• Duurt de reis langer dan 24 uur (bijvoorbeeld naar Australië of Nieuw-Zeeland), dan neem je je pil op het gewone tijdstip volgens de Belgische tijd tijdens de vlucht in. Pas na aankomst ga je over op de plaatselijke tijd.Stel het alarm van je gsm in op het ogenblik dat je je pil moet nemen.
• Vlieg je naar het oosten, dan verkort je dag en dan is er geen probleem (tenzij bij het terug naar huis vliegen).
• Vlieg je naar het westen (bv. Amerika), dan verlengt de dag. Dan is het beter één pil extra in te nemen, bijvoorbeeld één op het gewone tijdstip en één op het plaatselijke tijdstip. Om het tijdverschil op een eenvoudige manier te overbruggen, laat je je uurwerk op Belgische tijd staan gedurende de uren dat je onderweg bent en neem je een tabletje ongeveer op het gebruikelijke Belgische tijdstip. Wanneer je aankomt (of wanneer je het grootste tijdverschil overbrugd hebt), neem je nog een tabletje op het moment van de dag (plaatselijke tijd) dat je gewoonlijk je pil neemt. Vanaf dan neem je weer dagelijks op dat moment je pil.Een voorbeeld: Gewoonlijk neem je de pil bij het slapengaan. Je gaat op reis naar San Fransisco en zal ongeveer 12 à 14 uur onderweg zijn. De avond voor vertrek neem je gewoon uw pil. De dag van vertrek laat je je uurwerk op Belgische tijd staan, ook tijdens de reis. Je neemt een tabletje rond 22u Belgische tijd. Dit is waarschijnlijk klaarlichte dag als je uit het vliegtuigvenster kijkt. Wanneer je aankomt in San Fransisco neem je opnieuw om 22 uur (maar nu lokale tijd) een pil. Vanaf dan telkens elke avond.
• Neem altijd minstens één reservestrip mee op vakantie en verdeel de pillenstrips over je koffer en je handbagage. Noteer ook het merk en de samenstelling van je pil op een stukje papier en bewaar deze bij je bagage of in je portemonnee.Heb je niet genoeg pillen mee of ben je je pillen verloren, en vind je je gewone merk niet op je vakantiebestemming, dan kan je zonder problemen overschakelen op een ander merk. Raadpleeg zo mogelijk wel ter plaatse een arts of vraag in ieder geval uitleg aan de plaatselijke apotheker. In principe kan je zonder pauzeweek overstappen op de nieuwe pil. De nieuwe pil is direct veilig. Bestaat de oude pilstrip uit 28 tabletten, gebruik de laatste zes dan niet meer. Wil je toch een stopweek inlassen, gebruik dan in de eerste week dat je de nieuwe pil gebruikt ook condooms. Bespreek dit alles in detail met je arts voor het vertrek.
• Gebruik je een anticonceptiering of –pleister, neem dan een extra verpakking mee en bewaar ze bij je handbagage. Deze vormen van anticonceptie mogen niet te warm of te koud bewaard worden. Laat ze dus niet in je koffer zitten. Het is veel te koud in de bagageruimte. Dit kan gevolgen hebben voor de werking van uw anticonceptiering of -pleister. Als je voor enkele weken weggaat, vertrek dan met een nieuwe ring in uw vagina. Zonnen, zwemmen of saunagebruik hebben geen invloed op de werking van de anticonceptiepleister.
• Als je het gewend bent om voor het slapengaan de pil te slikken, houd dat ritme dan ook aan tijdens je vakantie. Ben je het gewend om dit juist bij het ontbijt te doen? Of net voor het tandenpoetsen? Houd dat dan aan op vakantie. Zo voorkom je zo goed als mogelijk dat je op vakantie vergeet de pil te slikken.
• Besef ook altijd dat de pil geen enkele bescherming biedt tegen seksueel overdraagbare aandoeningen. Pil of geen pil, je moet dus altijd een condoom gebruiken.