Oxytocine helpt mensen met hechtingsproblemen binnen autisme

123_oxytocine_hormoon_spuit_geneesmiddel_2020.jpg

nieuws

Oxytocine, beter gekend als het ‘knuffelhormoon’, werd in het verleden al gelinkt aan het bevorderen van hechting tussen mensen. Onderzoekers van de KU Leuven ontdekten nu dat toediening van oxytocine ervoor zorgt dat mensen met autisme meer bereid zijn om nauwe emotionele banden aan te gaan met anderen. Ook op lange termijn heeft deze stof een positief effect. Het onderzoek werd gepubliceerd in Molecular Autism en Biological Psychiatry cognitive neuroscience and neuroimaging.

Onderzoekers onder leiding van professor Kaat Alaerts gingen aan de slag met een testgroep van 40 volwassen mannen met autisme. “In een eerste fase gingen we kijken naar de hoeveelheid oxytocine die de proefpersonen zelf aanmaakten. De testpersonen vulden ook enkele vragenlijsten in”, licht professor Alaerts toe. “Uit een analyse van de informatie bleek een omgekeerd verband te bestaan tussen de hoeveelheid oxytocine in het speeksel en zelf gerapporteerde hechtingsproblemen.” In verder onderzoek peilden de onderzoekers naar eventuele langetermijneffecten van extern toegediende oxytocine. Deze test leverde opmerkelijke resultaten op.  
Ook langdurige effecten
De proefpersonen die gedurende vier weken een neusspray met oxytocine gebruikten, ervoeren tot een jaar later positieve effecten hiervan. “De groep van 40 testpersonen werd opgedeeld in een testgroep en een controlegroep. De controlegroep nam vier weken lang een placebo”, zegt doctoraatsstudente Sylvie Bernaerts. “Gespreid over de looptijd van een volledig jaar vroegen we onze proefpersonen om ook vier keer een vragenlijst in te vullen. Daarmee onderzochten we de invloed van extern toegediende oxytocine op de symptomen van autisme.” Wat betreft sociale interactie bleek er geen verschil te zijn tussen de testgroep en de controlegroep. Op het vlak van repetitief gedrag zoals bijvoorbeeld nood hebben aan routines, en hechting bleken de resultaten wel significant: “De mensen uit de testgroep rapporteerden veel minder repetitief gedrag en gaven ook aan minder problemen te hebben om nauwe relaties aan te gaan met anderen.”

Uit deze studie blijkt voor het eerst wat de langetermijneffecten zijn van herhaaldelijke oxytocinetoediening bij mensen met autisme. Professor Alaerts: “Proefpersonen die vier weken lang elke dag oxytocine innamen, ondervonden daarvan positieve effecten tot zelfs één jaar na datum. Dat zijn toch opvallende resultaten.”
In de praktijk?
“Omdat oxytocine al gebruikt wordt in de geneeskunde, zou je kunnen denken dat we het vrij snel kunnen inzetten voor hechtingsproblematiek of voor het verminderen van repetitieve gedragingen bij mensen met autisme”, zegt professor Alaerts. Al stelt ze de verwachtingen meteen bij: “De resultaten die we vandaag voorstellen, zijn het gevolg van een eerste pilootstudie. Er is nog heel wat bijkomend onderzoek nodig vooraleer oxytocine gangbaar kan zijn voor de behandeling van mensen met autisme.”

Laatst bijgewerkt: januari 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram