Baby in bad: 7 vragen die je hebt als nieuwe mama

dossier Een baby is zo klein, zo fragiel. 't Is alleen maar logisch dat je het als kersverse mama spannend vindt om je baby (voor het eerst) een badje te geven. Wij hebben de meest voorkomende vragen en twijfels opgelijst, zodat niet alleen je baby maar ook jij van de badtijd kan genieten.

1- Het badje klaarmaken

Hoe zorg je dat je baby het niet koud krijgt bij het uitkleden? Voor je je baby in bad of in een tummytub (wasemmer) stopt, bereid je best een aantal zaken voor. Zorg ervoor dat de kamer waarin het badje staat, warm genoeg is. Een temperatuur van 20 à 25 °C is perfect. Je sluit ook best de ramen en de deuren zodat je kindje niet kan afkoelen door de wind. Welke spulletjes heb je nodig? Leg al de spulletjes die je nodig hebt op voorhand klaar, binnen handbereik: een zacht washandje, een handdoek, een kaphanddoek, een tetradoek, badolie of milde zeep, een badthermometer, een nieuwe luier en propere kleertjes of een dekentje om je kindje nadien gezellig in te wikkelen. Hoe weet je of het water warm genoeg, maar ook niet te warm is? Vul het badje met wat water, het hoeft zeker niet helemaal vol te zijn. De ideale temperatuur van het water is 37 graden. Om de warmte te meten kan je een badthermometer gebruiken, maar het lukt ook als je met je elleboog aan het water voelt. Die is gevoeliger dan je handen. Het water mag je lichaamstemperatuur hebben, dus voelt het idealiter niet warm en ook niet koud aan.

2- Je baby wassen

Hoe zorg je ervoor dat je jouw baby zeker stevig vast hebt? Allereerst kleed je je baby uit op het verzorgingskussen. Als zijn billetjes vuil zijn, maak je die best nog even schoon. Het hoofdje van je baby laat je rusten op je linkerpols, terwijl je met je linkerduim en wijsvinger de linkerarm van je baby vasthoudt. Op die manier heb je 'm stevig vast en kan je hem toch voorzichtig in bad leggen, zodat hij kan wennen aan het water. Blijf hem de hele tijd mooi ondersteunen. Wanneer mag je zeep gebruiken? Was eerst zijn gezichtje zonder zeep en dep het dan voorzichtig droog. Ga dan over naar de handjes, armpjes, oksels, schouders, nek, borst en buik, lies, beentjes en voetjes. Leg de baby op zijn zij en was zijn rug. Was ten slotte zijn billetjes. Schenk extra aandacht aan de huidplooien. Gebruik een zeep of waslotion die zacht is voor de babyhuid.

3- Je baby afdrogen en verzorgen

Hoe zorg je ervoor dat je baby geen koud krijgt bij het afdrogen? Als je klaar bent, na zo'n tiental minuutjes, haal je je kleintje uit het water en leg je hem op een propere handdoek op het aankleedkussen. Gebruik een hydrofiele doek (tetradoek) om hem droog te deppen (niet wrijven), en begin met het hoofdje. Haal de natte handdoek die onder hem ligt dan weg, zodat je baby niet te koud krijgt. Let erop dat je de huidplooitjes mooi droogt, want daar kan het soms wat vochtig blijven, en vergeet ook de nek, oksels, knieholtes en de oortjes niet. Smeer je kindje daarna in met wat Zwitsal Baby Huidolie of Zachte Crème, zodat z'n huid zacht en gehydrateerd blijft. Wanneer geef ik mijn baby best opnieuw een badje? Je mag zelf kiezen hoe vaak je je baby een badje geeft, maar dat moet zeker niet elke dag. Voor een jonge baby is twee à drie keer per week zeker voldoende. Als je baby maar één keer per week in bad gaat, is het wel goed om op andere dagen aan 'topping and tailing' te doen, of een zeepvrij schuimbadje te geven. De kans is groot dat hij na een wasbeurt volledig ontspannen is, dus misschien badtijd net voor bedtijd plannen? Zwitsal heeft besloten z’n jarenlange expertise rond babyverzorging te delen. Benieuwd naar het advies van experts? Schrijf je dan snel in voor de nieuwsbrief.

In samenwerking met Zwitsal

Bron: www.kindengezin.be www.zwitsal.be


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram