Potjes met gemengde babyvoeding zorgen voor lastige eters
nieuws
Babyvoeding is in alle soorten en smaken verkrijgbaar. Kinderen blijken er echter kieskeurig van te worden. Door de gemixte groentenpurees kunnen zij geen onderscheid maken tussen smaken. Dat schrijft de Nederlandse website Foodlog.nl op basis van onderzoek in Frankrijk en de Verenigde Staten.
Volgens de Franse onderzoekster Sophie Nicklaus van het Centre des Sciences du Goût et de l’Alimentation is het voor een kind belangrijk om elke groente apart te proeven om die te leren eten. Door de gemixte groentenpurees kunnen kinderen geen onderscheid maken tussen smaken. Dit betekent dat ze de smaak van individuele groenten, zoals bijvoorbeeld broccoli, niet leren waarderen.
Onderzoek van Marion Hetherington in Appetite Journal laat zien dat als je baby’s geleidelijk aan puree van één groentesoort per keer aanbiedt, ze later meer open staan om andere groenten te proberen. Bij de mixen meng je groenten of maskeer je ze door andere smaken. Baby’s wennen hierdoor niet aan de geur, smaak, textuur en visuele eigenschappen van individuele groenten. Potjes laten een baby wel 'groenten' binnenkrijgen, maar leiden niet tot het leren leuk vinden, eten en herkennen ervan.
Nicklaus ging tevens in op twee andere factoren die de eetgewoonten van een baby beïnvloeden. Ouders die aandacht besteden aan de herkomst, versheid en kwaliteit van de babyvoeding, bleken baby’s te hebben die meer open te staan voor nieuwe smaken; ze bleken geen moeilijke eters. Daarnaast ontdekte ze dat ouders die de focus te leggen op de voeding zelf en niet op het moeten eten, beter etende kinderen hebben. Dat zou komen omdat het kind dan zelf kan kiezen hoeveel het eet.
Bronnen:
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0031938407004532