Waarop moet je letten bij de aankoop van een reisbedje?
dossier
Als je kindje bij oma en opa gaat logeren of wanneer jullie op vakantie gaan, kan een reisbedje best handig zijn. Er is keuze te over, maar toch zijn niet alle bedjes even goed. Wij zetten even op een rijtje waarop je moet letten als je zo’n bedje koopt.
Tips voor wie een reisbedje koopt
- Voor je het bedje koopt, test je in de winkel best eens het in- en uitklappen van het bedje uit. Het is belangrijk dat het bedje volledig uitgeklapt is en niet per ongeluk kan inklappen.
- Het inklapmechanisme van het reisbedje moet een kindveilige sluiting hebben zodat ze het zelf niet kunnen openen.
- Een goed campingbedje is stabiel en kantelt niet als je kind tegen de rand duwt. Bovendien is de bodem stevig en heeft het bed ook hulpstangen om doorzakken te voorkomen. De bedbodem hangt best zo laag mogelijk bij de grond.
Frame
- Een goed frame moet na uitklappen nog worden vergrendeld. Het reisbedje mag niet uit zichzelf blijven staan als het niet vergrendeld is. Dit lijkt misschien gemakkelijker in gebruik, maar is gevaarlijker omdat je het bed misschien vergeet te vergrendelen.
- De framebuizen moeten aan de buitenzijde van de stoffering van het campingbed zitten, voor mogelijk beknellingsgevaar. Op de plaatsen waar de stangen door de stof gaan, zijn ze verstevigd met extra stof of stiksels.
- Het reisbedje heeft geen scherpe metalen delen aan het frame, en ook geen V-vormige openingen waar je kind achter kan blijven haken.
Zijwanden
- De zijwanden van een campingbedje zijn (vanaf de bovenkant van de matras) minimaal 55 cm hoog.
- Koop alleen bedjes die uitgevoerd zijn met twee luchtdoorlatende zijkanten.
Matras
- De matras voelt stevig aan en kan niet gemakkelijk worden vervormd. Dat zorgt ervoor dat je kindje er niet met zijn mond en neus in kan wegzakken.
- Om te voorkomen dat je kindje onder de matras terecht komt, moet de matras goed passen. De ruimte tussen de matras en de wand van het campingbedje mag dus niet meer dan 2 cm zijn.
Ook nog dit
- Als de bodemplaat opvouwbaar is, let er dan op dat de afzonderlijke delen goed op elkaar aansluiten.
- In de kuip mogen geen openingen zitten. De diameter of wijdte van een gat in het gaas is niet groter dan de omtrek van een potlood (maximaal 7 mm), en het gaas is niet makkelijk uitrekbaar.
- Scharnierpunten zijn goed weggewerkt en dus buiten bereik van je kind.
Tips voor wie een reisbedje gebruikt
- Plaats geen extra matras in het reisbedje want dan kan je baby tussen de matras en flexibele zijwand van het bedje terechtkomen. Zo wordt de ademhaling van je kleintje bemoeilijkt.
- Controleer voor elk gebruik (elk kinderslaapje) de vergrendeling door stevig op het reisbedje te duwen. Ook als de vergrendeling heeft geklikt.
- Plaats het bedje weg van koorden en snoeren waarin je kind zich kan verstrikken. Let dus op van gordijnen en zo.
- Berg het reisbedje op in een droge ruimte. Dat voorkomt roest- en schimmelvorming.
Lees ook:
Slaapcoach Snuggles and Dreams: Babynestjes zijn onveilig
Wat als je kindje bang is in z’n kamer? Slaapcoach Nathalie geeft raad
Tips om wiegendood te voorkomen
Wanneer slaapt een baby door?
Zo draag je best een Maxi-Cosi
Bronnen:
www.veiligheid.nl
www.ncj.nl
Laatst bijgewerkt: juli 2022
Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.