Welke voeding geef ik mijn baby op reis?
nieuws
• Op vakantie is borstvoeding het gemakkelijkst: altijd bij de hand, altijd klaar, veilig en hygiënisch.
• Geef je flesvoeding, bereid je dan goed voor. Neem geen klaargemaakte melkvoeding mee in een thermoskan of in een koelbox. Als je melkvoeding lang warm houdt, gaan er vitamines verloren en vermenigvuldigen bacteriën zich gemakkelijk. In een koelbox kan je ook niet garanderen dat de voeding fris blijft.
• Je kan wel warm water in een thermoskan meenemen. Maak net voor de voeding de fles klaar door er het juiste aantal schepjes melkpoeder in te doen.
• Kan je ter plaatse iets opwarmen, neem dan het water en de poeder afzonderlijk mee in de koelbox. Maak de fles pas klaar net voor gebruik.
• Open kant-en-klare melkvoeding in brik pas wanneer je ze nodig hebt. Een geopende verpakking is koel bewaard (4 °C) maximaal 24 uur houdbaar.
• Krijgt je baby vaste voeding, dan is potjesvoeding een handig alternatief voor onderweg. Neem liefst geen zelfbereide vaste voeding mee: je moet die koel bewaren en de kwaliteit ervan blijft niet stabiel.
• Kinderen zijn bijzonder vatbaar voor diarree. Dehydratie en als gevolg van diarree is vooral een probleem bij kinderen jonger dan 2 jaar. Ze hebben frequenter en langduriger diarree. De orale zout-suiker oplossing is het enige maar gelukkig zeer doeltreffende wapen. De arts geeft best geschreven instructies mee, met de juiste gebruiksaanwijzing en een beschrijving van de eerste tekens van dehydratie. De moeder geeft haar zuigeling op reis best zolang mogelijk borstvoeding door, het biedt de beste bescherming tegen diarree. In een heet klimaat kan extra (zuiver) water met een lepel bijgegeven worden. Als het kind koorts heeft en braakt moet men in de allereerste plaats trachten een betrouwbare arts te raadplegen, maar dit is soms niet mogelijk op reis.