Gerelateerde artikels
8 tips voor hygiënisch smartphone- en tabletgebruik
nieuws
Mobiele telefoons en tablets zijn een broeinest van bacteriën, zo blijkt uit diverse studies. Uit een studie van London School of Hygiene & Tropical Medicine bleek bijvoorbeeld dat 92 procent van de geteste mobiele telefoons bacteriën bevatten. Vaak zijn , die micro-organismen niet schadelijk, maar ook griep- en verkoudheidsvirussen en bacteriën die maag-darmklachten, komen toch regelmatig voor. Zo werd op 16 procent van de apparaten de gevaarlijke darmbacterie E.coli gevonden.
In Nederland waarschuwen artsen en verpleegkundigen voor de mogelijke risico's die daaraan verbonden zijn. Zo bleek uit een studie aan het universitair ziekenhuis VUmc in Amsterdam dat smartphones van artsen en verplegers een bron van ziekenhuisinfecties kunnen zijn. 42 tot 95 procent van de telefoons van ziekenhuismedewerkers in verschillende ziekenhuizen waren besmet met bacteriën afkomstig uit het ziekenhuis. In 3 tot 31 procent werden ook resistente bacteriën zoals MRSA gevonden. Die kunnen bij verzwakte patiënten - zoals in een ziekenhuis - leiden tot de dood. De overgrote meerderheid van de medewerkers maakte zijn telefoon nooit schoon met alcohol.
Uit een recente peiling van de Nederlandse beroepsvereniging Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland V&VN waaraan ruim 1500 leden hebben meegedaan, blijkt dat richtlijnen voor het ontsmetten van mobiele telefoons of tablets vaak ontbreken of onbekend zijn. Uit de bevraging blijkt dat 22 procent de smartphone gebruikt zonder er bij na te denken en dat nog eens 28 procent de telefoon soms gebruikt tijdens handelingen tijdens de cliënt zonder handhygiëne toe te passen. Een derde van de ondervraagden maakt de telefoon nooit of hooguit enkele keren per jaar schoon. V&VN pleit daarom voor een algemene richtlijn voor het gebruik en het reinigen van de professioneel gebruikte telefoon en tablet in de zorgsector, net zoals er richtlijnen bestaan voor bijvoorbeeld kleding, horloges of sieraden.
Handhygiëne
Tip 1: Zowel voor als na het gebruiken van een mobiel toestel moet u indien mogelijk altijd uw handen goed reinigen. Dit kan inhouden dat tijdens een patiëntcontact meerdere malen de handen gereinigd moeten worden. In de praktijk lukt het echter niet altijd om de handen te reinigen voordat u bijvoorbeeld een smartphone gebruikt. Het goed schoonmaken van het apparaat is dan extra belangrijk.
Tip 2: Trek eventuele handschoenen uit voordat u de telefoon beantwoordt: uw hand is waarschijnlijk schoner dan de handschoen. Dit is bijvoorbeeld het geval als uw telefoon gaat tijdens de zorg op bed, een douchebeurt, het opruimen van incontinentiemateriaal of bij isolatieverpleging.
Telefoonhygiëne
Tip 3: Neem geen telefoon of tablet mee als u een patiënt verzorgt waarbij extra infectiemaatregelen van toepassing zijn, zoals bij besmetting met het norovirus, MRSA...
Tip 4: Maak de telefoon schoon nadat u de kamer van een patiënt hebt verlaten. Als u tijdens het verzorgen van de patiënt de telefoon hebt opgenomen, is het verstandig om deze tegelijk met de handhygiëne schoon te maken of desinfecteren. Anders is de handhygiëne voor niets geweest, zodra u bij een volgende patiënt weer de telefoon opneemt.
Tip 5: Steek een telefoon nooit direct na gebruik terug in uw zak. Doe dit pas na het schoonmaken.
Tip 6: De meeste smartphones en tablets zijn lastig schoon te maken. Het gebruik van alcohol is meestal niet goed voor de apparaten. Voor het reinigen en/of desinfecteren is het handig om een vooraf geïmpregneerde doek te gebruiken. Deze doek kan een reinigingsmiddel – eventueel gecombineerd met een desinfectans – bevatten. Of gebruik wisselende schoonmaakdoekjes.
Tip 7: Geef aan het einde van uw dienst de smartphone of tablet een goede schoonmaak- of desinfectiebeurt met een microvezeldoek en een desinfecterende spray. Ook het oplaadrek moet wekelijks schoongemaakt worden.
Tip 8: Bescherm uw telefoon met een speciale beschermfolie of een hoesje waardoor deze wel met alcoholdoekjes gereinigd kan worden en u niet de telefoon zelf hoeft te reinigen. Verwijder één keer per week het hoesje van de telefoon en maak het aan de binnenkant schoon.
Bronnen