Vleesetende bacterie: symptomen en behandeling
dossier De vleesetende bacterie is eigenlijk een heel banale bacterie die we nagenoeg allemaal in onze mond en keel hebben: de streptococcus pyogenes. Gezonde mensen met een normaal werkend immuunsysteem worden slechts heel zelden ziek door deze bacteriesoort. Als ze evenwel terechtkomt op een verkeerde plaats in het lichaam, zoals in een wonde of in de bloedbaan, kunnen er ernstige problemen ontstaan. Dan bedraagt je overlevingskans minder dan twintig procent.
Lees ook: Zijn infecties met streptokokken gevaarlijk?
Symptomen
De symptomen zijn in het begin niet altijd even duidelijk. Een constante is wel dat men een abnormaal hevige pijn voelt rond een wondje. Mogelijks voelt de huid ook warmer aan dan normaal of ze wordt wat roder. Binnen 24 tot 72 uur treden ernstigere ontstekingen op. De huid wordt dan donkerpaars met later blaarvorming en uiteindelijk zelfs zwartverkleuring van de dode huid. Onderhuids is er een vergelijkbare ontsteking en worden weefsels aangetast. Via het bloed kunnen ook andere delen van het lichaam aangetast worden.
Lees ook: Wat is het verschil tussen een ontsteking en een infectie?
Behandeling
De behandeling bestaat uit hoge dosissen antibiotica en een heelkundige ingreep om al het dood weefsel te verwijderen. In sommige gevallen is een amputatie onvermijdelijk. Aangezien de bacterie vaak al verder zit dan men met het blote oog kan waarnemen, zijn meerdere operaties nodig vooraleer het probleem definitief onder controle is.
Maar zelfs met een snelle en agressieve behandeling is het niet altijd mogelijk om de patiënten nog te redden. Deze patiënten overlijden meestal niet rechtstreeks door de bacterie, maar omdat de organen één voor één uitvallen door de uitgebreide ontstekingsreactie. Het lichaam moet namelijk al zijn energie aanwenden om de bacterie te bestrijden, waardoor vitale organen het laten afweten.
Lees ook: 7 vragen over antibioticaresistentie
Preventie
Hygiëne is uiterst belangrijk om het gevaar van de vleesetende bacterie te beperken. Een wonde moet je dus altijd schoon houden en niet in contact brengen met de mond. Als een wonde moeilijk geneest of ernstig ontsteekt en je koorts maakt, kan je het best een dokter raadplegen.
Ook in ziekenhuizen is hygiëne een belangrijke vorm van preventie: de bacterie kan het lichaam binnendringen via de operatiewonde. Het is dus belangrijk om de handen te wassen en maskers te dragen tijdens de operatie.
Lees ook: 8 tips voor hygiënisch smartphone- en tabletgebruik