Bedwantsen bezig aan comeback
nieuws
De laatste jaren lijkt de bedwants bezig aan een comeback. In Europa was de soort zeldzaam maar hij wordt weer vaker gesignaleerd, zo meldt het Nederlandse RIVM in het Infectieziektenbulletin.
De bedwants of wandluis is een klein insect dat 5-6 mm lang is. Hij leeft van bloed van onder andere de mens, en dankt zijn naam aan de plek in huis waar zich doorgaans de meeste bedwantsen bevinden, namelijk in en rond het bed. De diertjes zijn ‘s avonds en ‘s nachts actief. Een volwassen wants kan maanden zonder voesel. Uitgeademde CO2 en lichaamswarmte trekken deze dieren aan.
De bedwants prikt met zijn steeksnuit door de huid en heeft slechts enkele minuten nodig voor een bloedmaaltijd. Hij kan in principe overal prikken, maar de benen lijken favoriet. De steekwondjes hebben veel weg van muggenbulten. Soms zijn rijen bultjes aanwezig. De wondjes genezen, mits er niet aan wordt gekrabd, over het algemeen snel en laten geen littekens achter. De rode vlekjes zijn pas na enkele weken volledig verdwenen. In tegenstelling tot andere bloedzuigende insecten, zoals sommige muggen en vlooien, brengen bedwantsen geen ziektes over.
Aangenomen werd dat bedwantsen in de westerse wereld, onder andere als gevolg van het gebruik van DDT, uitgeroeid waren. De laatste jaren lijkt het insect echter bezig aan een comeback. In Europa was de soort zeldzaam maar hij wordt, ook bij ons, weer vaker gesignaleerd.
Indien mogelijk moet de kleding gewassen worden bij een temperatuur van 60 Cº. De kleding die niet wasbaar is op hoge temperaturen moet uitgeklopt worden en daarna buiten gelucht. Invriezen heeft geen zin. In geval van een plaag in huis kan een plaagdierbestrijdingsbedrijf worden geconsulteerd.